Κάθε σταγόνα μετράει, έστω και αν είναι δυσκολοχώνευτη αλήθεια για τα κακομαθημένα στομάχια εκείνων που θεωρούν τα πάντα δεδομένα. Όμως, ευτυχώς κάποιοι το έχουν καταλάβει και σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το βρόχινο νερό ώστε να εξοικονομήσουν από το πόσιμο. Όσο μάλιστα η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται με παράλληλη αύξηση της έλλειψης του σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, τόσο μεγαλώνει η αίσθηση του καθήκοντος για τις περιοχές που έχουν διαθέσιμο νερό και τους «διαχειριστές» του.

Πολλές φορές απαιτούμε από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές πάρκα, αυξημένο περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλα πολλά. Και καλά κάνουμε διότι το πράσινο είναι πηγή ζωής. Όσο όμως περισσότερο πράσινο έχουμε σε αστικές περιοχές τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες σε νερό προκειμένου να ποτιστεί.  Στον δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού, εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν μια νέα δημοτική αρχή. Νέα κυριολεκτικά αφού ο Σταύρος Τσίρμπας είναι ο νεότερος δήμαρχος στην Αττική.

Ο δήμαρχος Τσίρμπας λοιπόν, μια μέρα εκεί που κάθονταν και έβλεπε τη βροχή να πέφτει και να δημιουργεί ποταμάκια, χειμάρρους, νερολακούβες αναρωτήθηκε: «Τόσο νερό πάει χαμένο». Κάποτε φυσικά δεν ίσχυε αυτό, αφού εκεί που σήμερα υπάρχει τσιμέντο, υπήρχε οικοσύστημα και κανένα νερό δεν πήγαινε χαμένο. Στη φύση, πριν ο άνθρωπος «ανακαλυφθεί» όλα λειτουργούσαν σε αρμονία. Ήρθαν όμως οι εξυπνάκηδες και τα έκαναν μαντάρα, με συνέπεια να τρέχουν οι ίδιοι και να μην φτάνουν.

Πάμε όμως ξανά στην ουσία του θέματος. Ο δήμαρχος λοιπόν, σκέφτηκε πως κάτι πρέπει να προσπαθήσει να κάνει για το χαμένο νερό. Σαν τον Κύρο Γρανάζη το πρόσωπο του φωτίστηκε όταν κατάλαβε τι πρέπει ή και οφείλει να κάνει. Είπαμε η αίσθηση του καθήκοντος σε κάποιους δεν είναι άγνωστη λέξη. Άλλωστε είπαμε από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, ή καλύτερα από μικρό περιμένεις να κάνει ότι οι προηγούμενοι δεν έκαναν. Για αυτό άλλωστε σε ψήφισαν χιλιάδες δημότες σου αγαπητέ Σταύρο.

Λοιπόν το σχέδιο είναι απλό. Ξεκινώντας με την μελέτη ανάπτυξης πρότυπου υδροσυστήματος για τη διαχείρηση των ομβρίων υδάτων της περιοχής Γεροβουνό στο Καματερό και την παροχέτευση τους στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Μια χαρά project που εντάσσεται και στην εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για ένα σχέδιο τομή που ενισχύει την αειφορία, προστατεύει από πλημμυρικά φαινόμενα και μακάρι να γίνει πριν πούμε το νερό νεράκι. Η δημιουργία ενός δικτύου συλλογής ομβρίων που θα συλλέγει το νερό σε υπόγειους ταμιευτήρες-η άλλιώς τράπεζα νερού- και διοχευτεύοντας το στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» όπου θα αξιοποιείται για την φροντίδα του πάρκου. Ο δήμος, επειδή καταλαβαίνει πως μπορεί να κάνει και περισσότερα από αυτό, σκέφτηκε πως η χρήση των αποθεμάτων του νερού που συλλεγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τους καθαρισμούς εξωτερικών χώρων σχολείων, χώρων αναψυχής και δημοτικών κτιρίων.

Όταν η φύση σου χαρίζει απλόχερα νερό εσύ οφείλεις να ξετυλίξεις αυτό το δώρο και να μοιραστείς τα οφέλη του. Ο δήμαρχος Τσίρμπας και οι συνεργάτες του ξέρουν πως αν το καταφέρουν αυτό και το κάνουν τότε θα είναι το «πρωτότυπο» υπόδειγμα για την διαχείριση και εκμετάλλευση των απορροών των νερών της βροχής και θα τσιμπήσουν και το πολιτικό όφελος. Και δικαίως σε αυτή τη περίπτωση, καθώς όποιος κάνει χρήσιμα πράγματα ως θεσμικός εκπρόσωπος της πολιτικής μας ζωής, κάθεται στη πολυθρόνα της εξουσίας δικαιωματικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο