Home / Διεθνή / Σχέδιο ψηφίσματος για κυρώσεις στη Συρία από τον ΟΗΕ

Σχέδιο ψηφίσματος για κυρώσεις στη Συρία από τον ΟΗΕ

Σχέδιο ψηφίσματος για κυρώσεις στη Συρία, η κυβέρνηση της οποίας κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων, θα τεθεί σήμερα προς ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα ασκήσει βέτο σε μια τέτοια κίνηση. Η Μόσχα, σύμμαχος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ήδη θέσει βέτο έξι φορές υπέρ της Δαμασκού.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που προωθούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, θα επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος έντεκα Σύρων, κυρίως αξιωματικών του στρατού, και δέκα οργανισμών. Βάσει του κειμένου θα απαγορεύεται επιπλέον η πώληση, παροχή ή μεταφορά στις ένοπλες δυνάμεις και τη συριακή κυβέρνηση ελικοπτέρων και άλλων υλικών.

Προηγήθηκε η κοινή έρευνα που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, κι η οποία είχε καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα το 2014 και το 2015 εναντίον των πόλεων Τελ Μανάς, Κμένας και Σαρμίν.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 ώρα Ελλάδας.

About Andreas Chondros