Home / Διεθνή / «Σφραγίζουν» τα σύνορα Σλοβένοι και Σέρβοι, απελπισία στην Ειδομένη

«Σφραγίζουν» τα σύνορα Σλοβένοι και Σέρβοι, απελπισία στην Ειδομένη

Εικόνες εξαθλίωσης και απόγνωση στα κλειστά σύνορα – Η απελπισία των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε απεργία πείνας – Έγκυες γεννούν πρόωρα κι άλλες αποβάλλουν – Πάνω από 35.000 ο αριθμός των μεταναστών

Κολλημένοι στη λάσπη – αλλά και στην Ειδομένη – εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς, να εξανεμίζονται. Μάλιστα, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων.

Την ίδια ώρα που Σλοβένοι και Σέρβοι «σφραγίζουν» τα σύνορά τους. θέτοντας νέους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα περνάνε μόνο όσοι θα θελήσουν να μείνουν στη χώρα και όσοι κριθεί ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, για να διαβούν τα σύνορα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για “ανθρωπιστικούς λόγους”.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η απελπισία των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, τους ανάγκασε να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Πολλές είναι και οι κρίσεις πανικού που παθαίνουν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βλέπουν για πολλοστή μέρα τα σύνορα κλειστά, καθώς κλάματα και φωνές σε κατάσταση υστερίας αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απελπισία τους.

Την ίδια ώρα πρόβλημα αποτελεί και η σίτιση τόσων ανθρώπων. Ουρές σχηματίστηκαν και πάλι την Τρίτη με την «πρωτοκαθεδρία» να έχει αυτή μπροστά στην Praksis, όπου θα διανέμονταν 18.000 σάντουιτς, δύο για τους ενήλικες και ένα για τα παιδιά, με κασέρι, μαρούλι και αυγό. Ο καταυλισμός μεγαλώνει όλο και περισσότερο, με δεκάδες σκηνές να έχουν στηθεί σε παρακείμενα χωράφια, ενώ παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων στις ΜΚΟ, κανείς δεν θέλει να αποχωρήσει και να μείνει προσωρινά, σε καλύτερες συνθήκες, σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης. Μόνο κάποιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο όμως απαιτεί προηγουμένως να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.

Έγκυες γεννούν πρόωρα κι άλλες αποβάλλουν

O δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά. Πολλές έγκυες γυναίκες οδηγούνται μάλιστα σε αποβολές εξαιτίας του άγχους αλλά και της ελλιπούς σίτισης, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Focus”.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τις έγκυες γυναίκες, όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού που μετέβη στην πολύπαθη περιοχή. Οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν από αρρώστιες και δεν τρέφονται σωστά, επισημαίνουν οι γιατροί που δέχονται καθημερινά πολλές από αυτές στα πρόχειρα καταλύματα που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία. Οι γιατροί προειδοποιούν επίσης για μεταδοτικές ασθένειες τονίζοντας ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές στην περιοχή και ειδικότερα για τις ετοιμόγεννες γυναίκες η κατάσταση είναι είναι πλέον εκτός ελέγχου.

“Οι γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κινδυνεύουν άμεσα. Υποσιτίζονται, οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές και οι περισσότερες από αυτές γεννούν πρόωρα ενώ υπάρχουν και αυτές που αποβάλλουν εξαιτίας του άγχους”, υποστηρίζει μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης στο περιοδικό “Focus”.

Την ίδια ώρα, πολλοί από τους πρόσφυγες, που παραμένουν παγιδευμένοι στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Γερμανίδα καγκελάριο. Κραδαίνοντας πανό με το σύνθημα “Σ’ αγαπάμε Μέρκελ”, Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί στην πλειοψηφία τους στέλνουν με τον τρόπο αυτό το δικό τους μήνυμα στη σιδηρά κυρία της Γερμανίδας και της ζητούν να τους βοηθήσει άμεσα.

Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ακόμα και να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια αφού χιλιάδες άτομα περιμένουν για εβδομάδες στην Ειδομένη ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.

Έκκληση για αναπηρικά καροτσάκια

Στο μεταξύ, επείγουσα έκκληση για τη δωρεά αναπηρικών καροτσιών απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες προσφύγων στην περιοχή της Ειδομένης και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά.

Όπως σημειώνεται, δύο από τα αναπηρικά καρότσια θα διατεθούν για μόνιμη χρήση σε αντίστοιχα περιστατικά, μια εξάχρονη προσφυγοπούλα και ένα 18χρονο αγόρι, οι οποίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα αναπηρικά καρότσια θα χρησιμοποιηθούν στις ιατρικές μονάδες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στους χώρους προσωρινής παραμονής για να εξυπηρετήσουν πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Για περισσότερες πληροφορίες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 πμ έως τις 2.30 μμ. στα τηλέφωνα 2310 531533-6.

Πάνω από 34.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Την Τρίτη, το Συντονιστικό Όργανο ανακοίνωσε ότι σε όλη την Επικράτεια βρίσκονται τουλάχιστον 34.183 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 6.835 βρίσκονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο).

Οι 8.341 φιλοξενούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο λιμάνι του Πειραιά (1.844) και στο Λαύριο (106).

Επίσης, 210 διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη.

Εντός του camp στην Ειδομένη οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 8.550.

Ντοκιμαντέρ Έλληνα για την κατάσταση στην Ειδομένη

Πρόσφυγες στην Ειδομένη, η ατέρμονη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων για τη σωτηρία τους, η ατέρμονη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να αφήσουν τον πόλεμο και τη δυστυχία πίσω τους. Η αξία της ζωής και η απαξίωση της.

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή και ακτιβιστή Βασίλη Τσαρτσάνη, στο πλαίσιο του «Small Room» Project, προσπαθεί να δείξει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ειδομένη.

Το «Small Room» Project, είναι μια βιωματική, οπτικοακουστική και την ίδια στιγμή διαδραστική έκθεση η οποία περιγράφει την εμπειρία μας με τους πρόσφυγες, που κατάγονται από τις εμπόλεμες ζώνες, στον δρόμο που ακολουθούν από την Τουρκία προς την Κεντρική Ευρώπη. Στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των προσφύγων εστιάζοντας σε πολλαπλές διαστάσεις.

Πηγή: protothema.gr

About Vassilis Batzis