Home / ΚΟΜΜΑΤΑ / ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση και παρασκήνιο στις νομαρχιακές

ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση και παρασκήνιο στις νομαρχιακές

Μετρούν τις δυνάμεις τους οι τάσεις στις νομαρχιακές συνελεύσεις που διεξάγονται στον ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα μόνο ήρεμο δεν είναι. Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να έχει επιβάλει ένα σιωπητήριο που τηρούν όλοι, ωστόσο στις οργανώσεις μελών η μάχη είναι σκληρή, με προσωπικές κόντρες, ακόμη και καταγγελίες μεταξύ «Προεδρικών» και «Ομπρέλας» για την εκλογή των νέων οργάνων. Εχουν πραγματοποιηθεί περί τις 25 νομαρχιακές συνελεύσεις (Ηλεία, Ζάκυνθος, Ξάνθη, Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Κορινθία κ.λπ.) από τις 70 συνολικά. Οι τελικές ισορροπίες θα αποτυπωθούν με την ενσωμάτωση των μεγάλων περιφερειών στα τέλη Φεβρουαρίου. Το συμπέρασμα έως τώρα είναι ένα και κοινό: όλοι κερδίζουν! Αυτό μεταφέρουν οι δύο πλευρές στην «Κ», με τα στελέχη της «Ομπρέλας» να υποστηρίζουν πως είναι η πρώτη δύναμη και τους «Προεδρικούς» να ισχυρίζονται πως έχουν την πλειοψηφία. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Οι «Προεδρικοί» αποτελούν πλειοψηφία, καθώς σαν άθροισμα της «Κίνησης Μελών», της «Γέφυρας», και της «ΡΕΝΕ» (σε κάποιες περιπτώσεις) κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος. Στην «Ομπρέλα» γνωρίζουν πως είναι πολύ ενισχυμένοι στην περιφέρεια, αλλά και με μεγάλη δυναμική στη νομαρχιακή της Α΄ Αθήνας και κυρίως στη βόρεια Αθήνα, όπου θεωρούν σίγουρο πως θα πάρουν την πλειοψηφία με ποσοστό άνω του 50%. Ντέρμπι αναμένεται στον Πειραιά, όπου καταγράφηκε και μία από τις καταγγελίες. Στέλεχος της πλειοψηφίας με θητεία στο Κοινοβούλιο φέρεται να έφερε προς εγγραφή 70 άτομα τα οποία δεν έγιναν δεκτά. Σύμφωνα με το καταστατικό, όταν ο αριθμός των μελών μιας Ο.Μ. υπερβαίνει τα 150 άτομα συνιστάται να σχεδιαστεί ο διαχωρισμός της. Τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας καταγγέλλουν πως τροφοδοτείται η εσωστρέφεια και μιλούν για «βαρώνους που γράφουν κόσμο ασύστολα», ενώ οι «Προεδρικοί» απαντούν πως η άλλη πλευρά «δεν σέβεται το εγχείρημα της διεύρυνσης και με τερτίπια αποθαρρύνει τη συμμετοχή νέων μελών».
Αν και διαφορετικές λίστες δεν υπάρχουν και όπως τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου αυτό που εκφράζεται είναι το κλίμα που κυριαρχεί, ωστόσο η διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών δεν θα είναι ανέφελη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην Ο.Μ. Πεντέλης προκάλεσε δυσφορία από την πλευρά της «Ομπρέλας» το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης τριπλασιάστηκαν. Το βλέμμα στράφηκε προς τον Χρήστο Σπίρτζη που είναι μέλος της Ο.Μ., ο οποίος ωστόσο εξήγησε πως οι εγγραφές έγιναν με τις απολύτως τυπικές διαδικασίες στο πλαίσιο του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη καταγγελία υπάρχει και για την Α΄ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για τον βουλευτή Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος διευκρινίζει μιλώντας στην «Κ» πως «δεν έχει εγγράψει κανέναν» και ότι ο ίδιος ανήκει στην Ο.Μ. των δημοσιογράφων με σταθερά 20 μέλη. Στη συγκεκριμένη νομαρχιακή, πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η σύγκρουση είναι σφοδρή, αφού υπάρχει εσωτερικό έγγραφο που υπογράφουν και 15 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης σύμφωνα με το οποίο φέρεται να πραγματοποιήθηκε αυθαίρετη μεταφορά μελών ακόμη και τηλεφωνικά μεταξύ περιοχών έτσι ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες.
Οι ψυχραιμότεροι ωστόσο μέσα στην Κουμουνδούρου δεν δείχνουν να ανησυχούν, γνωρίζοντας τις πολεμικές διαστάσεις που έπαιρνε αυτή η διαδικασία παλαιότερα. Τα απλά μέλη έτσι και αλλιώς φαίνεται να έχουν κουραστεί από την πρόσφατη καταιγίδα των κειμένων. Τονίζουν πως τις δύο βασικές τάσεις τις ενώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι συγκλίσεις είναι πλέον πολύ μεγάλες και δεν υπάρχουν ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές. Εκτιμούν, μάλιστα πως η δημιουργία της «Ομπρέλας» έχει πλέον τραβήξει και τους «53+» προς τον ρεαλισμό, με αποτέλεσμα οι τόνοι να πέφτουν συνεχώς.

ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή

About kathimerini