Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συνομιλίες ΕΕ – ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα με επίκεντρο τον νέο νόμο για τον πληθωρισμό

Συνομιλίες ΕΕ – ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα με επίκεντρο τον νέο νόμο για τον πληθωρισμό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδεχομένως να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών μέσω του νέου νόμου τους για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), δήλωσε την Πέμπτη ένας επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ, καθώς η Γερμανία θεωρεί ότι οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον είναι απαραίτητες για την αποφυγή ενός «εμπορικού πολέμου».
«Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αμερικανούς, ώστε να μην ξεκινήσουμε τώρα ένα είδος εμπορικού πολέμου, αλλά βλέπουμε τι ανταγωνισμός υπάρχει και πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέδριο στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φοβάται ότι το νομοσχέδιο, το οποίο δίνει φορολογική πίστωση για κάθε επιλέξιμο εξάρτημα που παράγεται σε αμερικανικό εργοστάσιο, θα απομακρύνει πιθανές επενδύσεις από την ήπειρο.
Το IRA, το οποίο υπεγράφη ως νόμος τον Αύγουστο, παρέχει επίσης φορολογική πίστωση 30% του κόστους των νέων ή αναβαθμισμένων εργοστασίων που κατασκευάζουν εξαρτήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν έναν «αγώνα επιδοτήσεων» μέσω των επενδυτικών κινήτρων που προσφέρει ο IRA στις εταιρείες.
«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι οι λεγόμενοι ομοϊδεάτες εταίροι μας καταφεύγουν σε τέτοια μέσα», δήλωσε ο Μπρετόν σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την Πέμπτη.
Ο Μπρετόν δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ωθήσει τις εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταφέρουν σημαντικά τμήματα των αλυσίδων εφοδιασμού τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ουάσινγκτον συγκροτούν την Παρασκευή μια ειδική ομάδα εργασίας για την αναζήτηση λύσεων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview