Home / Ειδήσεις / Συνεχίζεται η επέλαση του «Ιανού» – Δείτε πως θα κινηθεί το βράδυ ο μεσογειακός κυκλώνας

Συνεχίζεται η επέλαση του «Ιανού» – Δείτε πως θα κινηθεί το βράδυ ο μεσογειακός κυκλώνας

Νύχτα αγωνίας θα ζήσει απόψε η Ελλάδα και κυρίως η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα, η Ιθάκη και τα Δυτικά παράκτια τμήματα της Ηπειρωτικής χώρας, τα οποία τις επόμενες ώρες θα βιώσουν τα «μένος» του «Ιανού».

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, ωστόσο σύμφωνα με το windy.com, δεν θα περάσει από το κέντρο της Πελοποννήσου τις επόμενες ώρες.

Η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα είναι νότια και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εξασθενήσει, περνώντας από τη Δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με πορεία νότια, για να περάσει δυτικά της Κρήτης.

Δείτε πως θα κινηθεί ο «Ιανός» της επόμενες ώρες

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε MEGA, το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως.

Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη.

Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά».

Πηγή

About ingr