Home / Διεθνή / Συνέδριο στο Παρίσι για μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη

Συνέδριο στο Παρίσι για μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη

Ευρωπαϊκές και γαλλικές δυνάμεις κατά της λιτότητας συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στο ευρωπαϊκό συνέδριο για μια εναλλακτική πολιτική που άρχισε χθες στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Παρίσι, αναζητώντας μαζί το δρόμο της Ευρώπης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

Στο συνέδριο μετέχει η Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παρέμβασή της υπενθύμισε τις επιζήμιες συνέπειες για τους Ελληνες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποτίθεται ότι θα έσωζαν την Ελλάδα. “Η λιτότητα σκοτώνει”, δήλωσε πριν μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα η οποία άρχισε μετά την εφαρμογή της πολιτικής των μέτρων λιτότητας από την Τρόικα. Η πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη και σύγκληση των ευρωπαϊκών δυνάμεων αντίστασης για έξοδο από τη λιτότητα.

Προσωπικότητες του εναλλακτικού χώρου, περισσότερα από 18 συνδικάτα, 80 ενώσεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μετέχουν στο διήμερο συνέδριο με παρεμβάσεις, ανταλλαγές απόψεων και συζητήσεις για θέματα όπως η απασχόληση των νέων, η ελευθερία της έκφρασης, η υγεία, η υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική.
Στόχος είναι η οικοδόμηση μιας Ευρώπης δημοκρατικής, με σεβασμό στη βούληση των λαών και του γενικού συμφέροντος και το σύνθημα είναι “Συμμαχία κατά της Λιτότητας”, δηλώνουν οι διοργανωτές.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Πιέρ Λοράν, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας L΄Humanite, δήλωσε: “Πριν από 10 χρόνια, για πρώτη φορά, ο λαός μιας μεγάλης χώρας, όπως η Γαλλία, έλεγε όχι καταψηφίζοντας το Ευρωσύνταγμα και σήμερα, εμείς που τεθήκαμε επικεφαλής στον αγώνα αυτό, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι είχαμε δίκιο. Αυτό το όχι ήταν ένα μεγάλο ναι στην Ευρώπη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης που γιορτάζουμε σήμερα”.

Δίπλα του η Γαλλίδα ακτιβίστρια, δημοσιογράφος και γραμματέας του κόμματος Ευρώπη-Οικολογία-Πράσινοι (EELV) Εμανουέλ Κος, o βουλευτής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πουριά Αμιρσαχί, ο Γαλλοϊταλός Ερβέ Φαλτσιάνι, πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC που αποκάλυψε το σκάνδαλο με χιλιάδες φοροφυγάδες.

Ο Πουριά Αμιρσαχί επανέλαβε τη βούλησή του για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που θα λειτουργεί στην υπηρεσία του γενικού συμφέροντος. “Η λογική είναι στην Αθήνα, η τρέλα είναι στις Βρυξέλλες”, τόνισε.

“Οι Ελληνες μας άνοιξαν το δρόμο, αυτοί φέρνουν την ελπίδα για όλη την Ευρώπη σήμερα”, δήλωσε ακτιβιστής που κρατούσε ελληνική σημαία.

πηγή απε μπε

About m bonsu