Home / Ειδήσεις / Συνάντηση Παυλόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας

Συνάντηση Παυλόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Αθήνα

Στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που αποτελεί μείζον θέμα και ζήτημα ανθρωπισμού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Σλοβακία και ευχήθηκε κατά την διάρκειά της «η χώρα σας και εσείς προσωπικώς να συμβάλλετε ώστε η όλη Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το μείζον θέμα που είναι κεντρικό θέμα, θέμα ανθρωπισμού, να συμπεριφερθεί με όρους αλληλεγγύης».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «βασική αρχή, πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Αλληλεγγύη, σε όλα τα θέματα. Και αυτή η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι περιστασιακή, ούτε μερική».

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Σλοβάκο υπουργό τόνισε:

«Μπορείτε και πρέπει και σε άλλες χώρες ακόμα και στην ίδια την χώρα σας, όταν έρθει εκείνη η κρίσιμη ώρα να εισηγηθείτε και να επηρεάσετε, ώστε σε αυτό το θέμα να είμαστε όλοι αλληλέγγυοι. Και μετά το τέλος του πολέμου να μπορέσουν οι πρόσφυγες να γυρίσουν στην πατρίδα τους, γιατί ξέρετε την ιδιομορφία αυτού του Προσφυγικού ζητήματος».

Από την πλευρά του, ο κ. Λάιτσακ, αφού ανέφερε ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας είναι η πρώτη μετά την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης και τον διορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακικής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις εξαιρετικές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τάχθηκε υπέρ των κοινών λύσεων με βάση την αλληλεγγύη και υπογράμμισε ότι «αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσετε και στη διάρκεια της Προεδρίας μας».

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis