Home / Ελλάδα / Συμφωνία «για φορολογική δικαιοσύνη και πάταξη της φοροδιαφυγής»

Συμφωνία «για φορολογική δικαιοσύνη και πάταξη της φοροδιαφυγής»

Ανοιχτή γραμμή συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών φορολογικών αρχών και των αρχών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ανοίγει η υπογραφή της συμφωνίας των δύο πλευρών «για τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης και την πάταξη της φοροδιαφυγής», όπως ειπώθηκε σήμερα, Σάββατο, σε πανηγυρική εκδήλωση στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Παπαγγελόπουλoς και Τρύφωνας Αλεξιαδης δεσμεύτηκαν: «δίνουμε σήμα στους Γερμανούς πολίτες και φορολογούμενους ότι η Ελλάδα από μόνη της επιθυμεί την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Όπως είπε ο γερμανός υπουργός, το κείμενο αυτό «είναι ένα ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες για τη διασφάλιση φορολογικής δικαιοσύνης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «τα στοιχεία που έδωσε στην κυβέρνηση Τσίπρα με λίστες φοροφυγάδων είχε προσπαθήσει να τα επικοινωνήσει και σε μέλος της πρεσβείας μας, αλλά και σε αναπληρωτή υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης από το 2012. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα αλλά αυτό δεν προχώρησε».

Όταν πιέστηκε να αποκαλύψει ονόματα, είπε χαρακτηριστικά: «Ίσως αυτό οφείλεται στην περιρρέουσα αναταραχή που υπήρχε εκείνη την εποχή σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ».

Ανακοίνωσε επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια για 50 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ σε εκπαιδευτικά κέντρα του κρατιδίου, καθώς και επίσκεψη εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή και υλοποίηση των κοινώς αποφασισθέντων δράσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ρωτήθηκε επιμόνως για το πώς εκτιμά την αντίδραση δικηγόρων και εισαγγελέων περί αντισυνταγματικότητας της νέας διάταξης, η οποία επιτρέπει τη χρήση ως αποδεικτικών μέσων και μη νόμιμων μέσων.

Απάντησε: «Τα ψέμματα τελείωσαν. Η ασυλία τελείωσε, όπως και τα άβατα. Οποιαδήποτε προσπάθεια να εμποδιστεί η έρευνα είναι δόλια και εκ του πονηρού». Νωρίτερα, αποκάλυψε ότι «τα στοιχεία που φτάνουν στη δικαιοσύνη μέσα από τις εν εξελίξει έρευνες θα ξεκλειδώσουν και άλλες λίστες και θα οδηγήσουν άμεσα σε εξελίξεις που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με φαινόμενα διαφθοράς, όπως στο προηγούμενο καθεστώς που υπήρχαν προβλήματα στο σύστημα διαφθοράς και φοροδιαφυγής».
Είπε επίσης ότι προχωρούν στην θέσπιση νόμου που θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που δεν έχουν φορολογηθεί ως σήμερα και αμέσως μετά αυξάνονται οι ποινές.

Σόκαραν οι αποκαλύψεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «οι φορολογικές έρευνες στις υπηρεσίες του κρατιδίου εξασφάλισαν 2 δισ. ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα μέσω των καταλόγων που αγοράστηκαν υπό μορφή CD. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας».

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν η ηγεσία της Δικαιοσύνης Βασιλκή Θάνου και Ευτέρπη Κουτζαμάνη, πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά και όλοι οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίαου, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας, Δημήτρης Καλούδης και Γιάννης Δραγάτσης.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε ότι «οι έλληνες εισαγγελείς έχουν και φρόνημα και μεράκι για να αποκαλύψουν όσους βρίσκονται πίσω από τα φαινόμενα φοροδιαφυγής», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την υλικοτεχνική υποδομή εκτίμησε ότι η αποκάλυψη των ενόχων δεν είναι τόσο θέμα μέσων όσο θέμα φρονήματος των δικαστών και υπόθεση πολιτικής βούλησης να βγουν όλα στο φώς».

Παπαδάκου Γιάννα

 

Newsroom ΔΟΛ

About admin