Home / Ειδήσεις / Στο μικροσκόπιο της επιστήμης η διατροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στο μικροσκόπιο της επιστήμης η διατροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

H παραδοσιακή διατροφή και νηστεία με βάση τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα βρεθεί στο επίκεντρο επιστημονικής μελέτης που έλαβεχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant).

Η μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» θα ερευνήσει τις πολύπλοκες βιολογικές και λειτουργικές επιπτώσεις που έχει η συστηματική ανθρώπινη ορθόδοξη νηστεία στο ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα αναλύσει το μοριακό «αποτύπωμα» που αφήνει στον οργανισμό η διατροφή, με βάση τις παραδόσεις της Εκκλησίας, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιπτώσεις που έχει η διατροφή του γενικού πληθυσμού.

Όσοι ακολουθούν την διατροφή κατά το ορθόδοξο τυπικό, κάνοντας περιοδικές μονοήμερες και πολυήμερες νηστείες, απέχουν από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά συνολικά επί 180 έως 200 μέρες τον χρόνο, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία τους.

«Το πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα θα βάλει στο μικροσκόπιο τις επιπτώσεις που έχει αυτή η δίαιτα στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ελπίδα είναι πως από τη μελέτη θα προκύψουν σημαντικά ευρήματα, που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε αξιοποιήσιμες ιδέες και προτάσεις στο πεδίο της βιοϊατρικής», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Δρ Αντιγόνη Δήμα.

Η Δρ Δήμα σπούδασε βιολογία στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, έκανε μεταπτυχιακά στη βιολογική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πήρε το διδακτορικό της στη γενετική από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο της L’Oreal Unesco για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

Να σημειωθεί ότι Εξάλλου, χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERC Starting Grant 2016, έλαβε και ο Δρ Απόστολος Δελής, ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Το ερευνητικό πρόγραμμά του έχει ως θέμα τις δομικές αλλαγές που επέφερε κατά την πρώτη παγκοσμιοποίηση η μετάβαση από το ιστίο στον ατμό, τόσο στη ναυτική εργασία, όσο και στην καθημερινότητα των ναυτικών κοινοτήτων, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο.

Το πρόγραμμα θα εστιάσει στην προσαρμογή των ναυτικών, πλοιοκτητών και των οικογενειών τους, στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της μετάβασης στον ατμό, εξετάζοντας τη ναυτική αγορά εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις συνθήκες εργασίας, την καθημερινή ζωή εν πλω, καθώς και τη ζωή των οικογενειών των ναυτιλλομένων στη στεριά.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητές από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Ελλάδα, ενώ προβλέπεται να εκπονηθούν τέσσερεις διδακτορικές διατριβές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis