Home / Προτεινόμενα / Στον κατάλογο της UΝESCO οι γαλλικές μπαγκέτες

Στον κατάλογο της UΝESCO οι γαλλικές μπαγκέτες

Οι μπαγκέτες έχουν ανέβει επίπεδο. Το γαλλικό βασικό προϊόν έχει επιλεγεί για να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», ένα βραβείο που απονέμεται σε πρακτικές ή παραδόσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Περιλαμβάνει παραδοσιακές τελετουργίες, τέχνη, παραδοσιακές χειροτεχνίες και συγκεκριμένα φαγητά.

Η UNESCO, η οποία ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι οι μπαγκέτες έχουν πολιτιστική σημασία δεδομένης της «τεχνογνωσίας» που απαιτείται για την παρασκευή τους, καθώς και της παράδοσης που υπάρχει γύρω από την κατανάλωση τους – για να μην αναφέρουμε, την «τραγανή» τους κρούστα γύρω από ένα αφράτο κέντρο».

Ο οργανισμός είπε ότι οι μπαγκέτες είναι ξεχωριστές μεταξύ άλλων ειδών ψωμιού λόγω του «τρόπου κατανάλωσης και των κοινωνικών πρακτικών» γύρω από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών επισκέψεων των καταναλωτών στον φούρνο για να αγοράσουν αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία ψωμιού.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη χαρά του για το βραβείο αυτό σε ένα tweet, περιγράφοντας την μπαγκέτα ως «250 γραμμάρια μαγείας στην καθημερινή μας ζωή».

250 grammes de magie et de perfection dans nos quotidiens. Un art de vivre à la française. Nous nous battions depuis des années avec les boulangers et le monde de la gastronomie pour sa reconnaissance. La baguette est désormais au patrimoine immatériel de l’Unesco ! https://t.co/91joZkQPI2
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 30, 2022

Η μπαγκέτα προστίθεται σε μία σειρά από άλλα παραδοσιακά φαγητά στη λίστα της UNESCO, όπως το ουκρανικό μπορς, το kimchi, η βελγική κουλτούρα μπύρας και η ναπολιτάνικη πίτσα. Άλλες «άυλες» παραδόσεις στις οποίες έχει δοθεί το συγκεκριμένο καθεστώς στο παρελθόν περιλαμβάνουν τον κινεζικό βελονισμό, την τέχνη της ξερολιθιάς και την καποέιρα.
Οι μπαγκέτες δεν είναι το πρώτο γαλλικό φαγητό που μπαίνει στη λίστα. Το «γαστρονομικό γεύμα των Γάλλων» τιμήθηκε το 2010, με την UNESCO να διευκρινίζει ότι πρέπει να ξεκινήσει με απεριτίφ πριν το δείπνο, ακολουθούμενο από «τουλάχιστον» τέσσερα πιάτα και μετά λικέρ. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κατά προτίμηση τοπικά φαγητά και να σερβίρεται με προσεκτικά συνδυασμένα κρασιά και σε ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι.
 
 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
TF1: Η Κάλυμνος στους «αυθεντικούς» προορισμούς του κόσμου
CNN: Ποιο ελληνικό πιάτο μπήκε στα 30 καλύτερα τηγανητά του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview