Home / Ειδήσεις / Στον «αέρα» η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Στον «αέρα» η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Στον «αέρα» βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα η προγραμματισμένη για απόψε συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το ραντεβού είχε κλειστεί το περασμένο Σάββατο σε τηλεδιάσκεψη Τσίπρα – Μέρκελ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής που βίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως εάν ο Αλ.Τσίπρας θέλει να συζητήσει με την ίδια και τον γάλλο πρόεδρο Φρ.Ολάντ «θα το κάνουμε», αλλά πρόσθεσε ακόμη δεν έχει καθοριστεί συνάντηση.

«Όταν υπάρχει η θέληση, υπάρχει κι ο τρόπος» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ και σημείωσε ότι το μήνυμα προς την Αθηνα θα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια συνάντηση μια συζήτηση για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο, ενδεχομένως και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και φυσικά με τον έλληνα πρωθυπουργό. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, είπε ο Φρ. Ολάντ, είναι ότι «πρέπει να επιταχύνουμε, να μην καθυστερούμε, ώστε να μην επιτρέψουμε να σκεφτούμε λύσεις που θα ήταν δυσάρεστες για την Ελλάδα, την ΕΕ και την ευρωζώνη». Καταλήγοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η συμβουλή προς την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται δουλειά, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως αν η ελληνική πλευρά θέλει μια τέτοια συνάντηση μπορούμε να βρούμε την ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος για τη σύνθεση μιας τέτοιας συνάντησης είπε ότι δεν τη γνωρίζει, ενώ σε ερώτηση εάν το Βερολίνο θέτει όρους για μια τέτοια συνάντηση απάντησε αρνητικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν θα γίνει η συνάντηση απάντησε πως τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο μέχρι στιγμής, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στις επόμενες ώρες.

Ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση, προσθέτοντας ωστόσο: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό απάντησε πως το σημερινό πρόγραμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει μόνον την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής EΕ-CELAC στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να προβεί σε καμία δήλωση, ενώ προσερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης έγινε δεκτός με έναν εναγκαλισμό από τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν και με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500003814#ref=latestarticles

About basilis progressive