Home / Ειδήσεις / Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι – Ο εκλεκτός του Ερντογάν, οι απειλές σε Ακιντζί

Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι – Ο εκλεκτός του Ερντογάν, οι απειλές σε Ακιντζί

Τον νέο κατοχικό τους ηγέτη «εκλέγουν» σήμερα οι Τουρκοκύπριοι, καθώς πραγματοποιούνται οι παράνομες «προεδρικές εκλογές».

Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές άνοιξαν στις 08:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα.

Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη του κατοχικού ηγέτη, με τον αριθμό των όσων θα ψηφίσουν να ανέρχεται στις 198.867, γεγονός που υποδηλοί αύξηση της τάξης των 22,000 ψηφοφόρων μέσα σε πέντε χρόνια.

Στην κατεχόμενη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 49.958, στην κατεχόμενη Κερύνεια 42.773, στην κατεχόμενη Μόρφου 15.016, στο κατεχόμενο Τρίκωμο 20.419 και στην κατεχόμενη Λεύκα 6.858.

Για τις παράνομες «εκλογές» υποβλήθηκαν 11 υποψηφιότητες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι κομματικές και οι επτά ανεξάρτητες.

Πρόκειται για τους: Μουσταφά Ακιντζί, Κουτρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς, Αλπάν Ουζ, Μουσταφά Ουλάς, Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ, Αχμέτ Μποράν, Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Έρχουμαν, Ερχάν Αρικλί και Φουάτ Τσινέρ.

Αναλυτές προβλέπουν μια «μάχη» ανάμεσα στον Μουσταφά Ακιντζί, τον Ερσίν Τατάρ, που στηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, και στον Τουφάν Ερχιουρμάν.

Ο Τατάρ, ήταν αυτός που βρέθηκε στα πανηγύρια του ψευδοκράτους για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ενώ όσον αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε σε αναίρεση, ο Τατάρ αντέδρασε σημειώνοντας «αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητας στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές».

Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις «εκλογές»».

Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελική εκλογή του κατοχικού ηγέτη απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β’ γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου

Ανοιχτοί λογαριασμοί στον β’ γύρο

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πρόκειται για διαδικασία δύο γύρων, καθώς δύσκολα οποιοσδήποτε από τους υποψήφιους θα μπορούσε να αγγίξει το 50% των ψηφοφόρων. Το πιθανότερο είναι οι Ακιντζί και Τατάρ να βρεθούν απέναντι την ερχόμενη Κυπριακή, εκπροσωπώντας την Αριστερά και την Δεξιά αλλά και διαφορετικές φιλοσοφίες για την σχέση με την Τουρκία και το Κυπριακό. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Κουντρέτ Οζερσάι – «Κόμμα του Λαού», Τουφάν Εχιουρμάν – «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα», Σερντάρ Ντενκτάς – «Δημοκρατικό Κόμμα» και Ερχάν Αρικλί – «Κόμμα Αναγέννησης»).

Η στήριξη της Άγκυρας στον Ερσίν Τατάρ ίσως συσπειρώσει τους οπαδούς του, αλλά ενδεχομένως θα οδηγήσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων στην επιλογή στήριξης του Μουσταφά Ακιντζί. Η διαφορά που θα έχουν οι δύο βασικοί υποψήφιοι στον σημερινό Α’ γύρο, αλλά και τα ποσοστά των υπολοίπων ίσως δείξουν από σήμερα τον νικητή της επόμενης Κυριακής.

Πηγή

About ingr