Home / Προτεινόμενα / Στη μάχη της κερδοσκοπίας: Εταιρείες ψυχεδελικών φαρμάκων κονταροχτυπιούνται

Στη μάχη της κερδοσκοπίας: Εταιρείες ψυχεδελικών φαρμάκων κονταροχτυπιούνται

Σε ένα αίτημα για κατοχύρωση πατέντας για τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη, αναφερόταν ότι οι αίθουσες θεραπείας ήταν μοναδικές διότι είχαν «ήπια χρώματα», συστήματα ήχου υψηλής πιστότητας και άνετα έπιπλα. Άλλη αίτηση ζητούσε αποκλειστικότητα για την εικόνα ενός ψυχαναλυτή που κρατούσε καθησυχαστικά το χέρι ασθενούς. Επίσης, υπάρχει η πατέντα που επιδιώκει μονοπώλιο σε σχεδόν όλες τις μεθόδους χορήγησης του φαρμάκου στους ασθενείς.
Οι άνθρωποι καταναλώνουν εδώ και χιλιετίες μανιτάρια ψιλοκυβίνης και τα πιο συνθετικά παραισθησιογόνα κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες. Όσο όμως ο ενθουσιασμός της υπόσχεσης ενός ψυχεδελικού φαρμάκου προσελκύει επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος εταιρειών που προσδοκούν να αποκτήσουν οικονομικό προβάδισμα με μπαράζ αιτημάτων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Το αίτημα που περιέγραφε το ντεκόρ των δωματίων θεραπείας και τις μεθόδους χορήγησης του φαρμάκου είχε υποβληθεί από την Compass Pathways, μία εταιρεία ψυχεδελικών φαρμάκων με αποτίμηση 450 εκατ. δολαρίων, η οποία με τουλάχιστον 50 αιτήματα είναι ιδιαίτερα επιθετική με τις καταχωρήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ανταγωνιστές της έχουν συνολικά υποβάλει περίπου 100 αιτήματα στο αμερικανικό γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο George Goldsmith, συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Compass, δήλωσε ότι η στρατηγική πατεντών της εταιρείας ήταν απαραίτητη, ώστε να διασφαλίσει ότι η θεραπεία της ψιλοκυβίνης θα είναι κάποια στιγμή διαθέσιμη παγκοσμίως. Δήλωσε πως αυτό απαιτεί συγκέντρωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη πραγματοποίηση κλινικών ερευνών σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική, που αποτελεί και το κλειδί για να «κερδίσει» τις ρυθμιστικές αρχές. «Είναι σκληρή, βαρετή δουλειά που δεν μπορεί να γίνει σαν φιλανθρωπικό εγχείρημα», δήλωσε.

Ο George Goldsmith (φωτ. Tom Jamieson / The New York Times)
Η κατοχύρωση του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας είναι συχνά απαραίτητο για την προστασία μίας εταιρικής επένδυσης. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της Compass και άλλων εταιρειών προκάλεσαν τον χλευασμό από ορισμένους επιστήμοντες και άτομα που απασχολούνται στον τομέα των πατεντών, που προειδοποιούν ότι οι εταιρικές προσπάθειες για κερδοσκοπία από υφιστάμενα φάρμακα όπως η ψιλοκυβίνη, το LSD και η έκσταση μπορεί να υποβαθμίσουν την ακαδημαϊκή έρευνα και να καταστήσουν τις νέες θεραπείες απαγορευτικά ακριβές.
«Δεν είμαι αντικαπιταλιστής ή εναντίον της κερδοφορίας, αλλά είμαι αντίθετος στην κοροϊδία των πατεντών, όταν δηλαδή κάποιος ισχυρίζεται ότι επινόησε κάτι που στην πραγματικότητα δεν επινόησε», δήλωσε ο Carey Turnbull, ιδρυτής δύο εταιρειών ψυχεδελικών και επικεφαλής της Freedom to Operate, μίας ομάδας που αντιστέκεται σε όσα αιτήματα ευρεσιτεχνίας θεωρεί εσφαλμένα.
Οι διαφωνίες γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα των ψυχεδελικών φαρμάκων αναδεικνύει τις προσδοκίες επενδυτών και ερευνητών που σπεύδουν να αναδιαμορφώσουν ένα αναδυόμενο τοπίο, το οποίο κατά πολλούς μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων.
Παρότι τα περισσότερα ψυχεδελικά φάρμακα παραμένουν παράνομα κατά τους νόμους των ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είναι πλέον πιο δεκτικός στις νέες χρήσεις τους. Η υπηρεσία εξετάζει την έγκριση θεραπευτικών χρήσεων του MDMA, περισσότερου γνωστού ως έκσταση, και της ψιλοκυβίνης.
Περίπου 35 εταιρείες, εκ των οποίων πολλές δεν υπήρχαν πριν πέντε χρόνια, βλέπουν μεγάλη εισροή επενδύσεων. Σύμφωνα με την InsightAce Analytic, μία εταιρεία αναλύσεων αγοράς, η αγορά ψυχεδελικών θεραπειών είχε αξία 3,6 δισ. δολαρίων το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα 8,3 δισ. δολάρια μέχρι το 2028.
Ο κλάδος ετοιμάζεται να υποδεχθεί βετεράνους ερευνητές του πεδίου των ψυχεδελικών φαρμάκων, οι οποίοι στήριξαν τον τομέα κατά τη διάρκεια της «μάχης» εναντίον των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, όποτε και εξαφανίστηκε η χρηματοδότηση. Είναι εκστασιασμένοι από την ανάδυση νέων ερευνών και πολιτικής στήριξης.
Όπως όμως πολλοί πεπειραμένοι ερευνητές, ο Robert Jesse, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του τμήματος ερευνών για την ψιλοκυβίνη στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες, βλέπει πιθανές παγίδες. Θεωρεί ότι τα ψυχεδελικά είναι πνευματικά εργαλεία που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα και όχι μόνο σε όσους μπορούν να ξοδέψουν 5.000 δολάρια σε θεραπευτήρια.
Η πλημμύρα των αιτημάτων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας τον ανησυχεί, δεδομένου του χρόνου και των εκατομμυρίων που απαιτούνται για την αμφισβήτησή τους. «Είμαι μία στρατηγική “καμένης γης”, όπου δηλαδή μία εταιρεία μπορεί να διασφαλίσει πνευματικά δικαιώματα που τρομάζουν άλλους για να μην μπουν στον κλάδο», δήλωσε.
Ο κ. Goldsmith φαίνεται να δυσφορεί όταν ακούει τέτοια σχόλια. Μίλησε για τον λόγο για τον οποίο ο ίδιος και η σύζυγός του ξεκίνησαν την Compass: η δυσαρέσκειά τους για την αποτυχία των υφιστάμενων φαρμάκων να θεραπεύσουν τον ενήλικο γιο τους όταν είχε κατάθλιψη. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε το σύστημα ή προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε ένα ατελές σύστημα;» ρώτησε. «Επιλέξαμε το δεύτερο».
Φέτος, η Porta Sophia, ένας οργανισμός που συγκεντρώνει αποδείξεις από παλιές θεραπείες φαρμάκων, ώστε να βοηθήσει στην αμφισβήτηση των πολλαπλών αιτημάτων πατέντας, ζήτησε την απόσυρση των αιτημάτων της Compass που περιέγραφαν το ντεκόρ και τη μουσική. Η Compass απέσυρε τα αιτήματα.
Η εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, διεκδικεί το ζήτημα δικαστικά στο εξωτερικό.
Copyright:2022 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε: 5 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε
Ο «χρυσός αριθμός» του ύπνου: Εάν κοιμάστε λιγότερες ώρες, κινδυνεύει η υγεία σας
Η «τρέλα» του καφέ έφτασε στα παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να τους δίνετε καφεΐνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview