Home / Ειδήσεις / Στη Λέσβο και η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια

Στη Λέσβο και η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια

Στο πλευρό των προσφύγων

Αθήνα
Μακραίνει ο κατάλογος των ηχηρών ονομάτων που επισκέπτονται την Ελλάδα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για την προσφυγική κρίση. Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο, τη Λέσβο θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια.

Πρόκειται για μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας που έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας και διενεργεί καμπάνια υπέρ των προσφύγων.

Όπως σημειώνει το Έθνος, την περασμένη Παρασκευή, σε εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, παρουσία του γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η Μέση Ανατολή έχει σήμερα τον τίτλο του «μεγαλύτερου παραγωγού και υποδοχέα αναγκαστικού εκτοπισμού ανθρώπων στον κόσμο».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και η Ιορδανία δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτούς. Σήμερα, η χώρα των 9,5 εκατ. κατοίκων, φιλοξενεί πάνω από 600.000 Σύρους πρόσφυγες -εκτιμάται ότι αρκετοί ακόμη έχουν βρει καταφύγιο εκεί χωρίς να έχουν καταγραφεί επισήμως.

«Υπάρχει στον κόσμο μια παρανόηση, πολλοί πιστεύουν ότι η Ιορδανία είναι από τις πλούσιες χώρες του κόσμου, αλλά η χώρα μου δεν παράγει πετρέλαιο. Ήμασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και πριν από την έκρηξη του προσφυγικού» σημείωσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, η βασίλισσα της Ιορδανίας γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης και είναι βέβαιο ότι θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας για άλλη μια φορά στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι 54.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται εδώ.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis