Home / Διεθνή / Στη διάθεση όλων των ΜΜΕ τα αρχεία του Σνόουντεν

Στη διάθεση όλων των ΜΜΕ τα αρχεία του Σνόουντεν

O αμερικανικός ιστότοπος The Intercept έθεσε στη διάθεση άλλων MME το σύνολο των αρχείων του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

O αμερικανικός ενημερωτικός ιστότοπος The Intercept ανακοίνωσε ότι έθεσε στη διάθεση άλλων μέσων ενημέρωσης το σύνολο των αρχείων του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψαν το εύρος των προγραμμάτων παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ο ιστότοπος The Intercept, συνιδρυτής του οποίου είναι ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που πήραν συνέντευξη από τον Σνόουντεν το 2013, ανέφερε πως «θα προσκαλέσει δημοσιογράφους, και από ΜΜΕ του εξωτερικού, να συνεργαστούν μαζί του για να εξερευνήσουν το σύνολο των αρχείων του Σνόουντεν».

Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις έπειτα από εκείνες που είχαν γίνει το 2013 από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πληροφορικό και πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), ο οποίος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ με πολλά αρχεία που αποκάλυπταν το εύρος των παρακολουθήσεων που κάνουν η NSA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

«Αφότου ξεκινήσαμε την κάλυψή μας για τα αρχεία αυτά, ένα από τα στοιχεία της προσέγγισής μας είναι να εργαζόμαστε σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, αμερικανικά ή ξένα, και όχι να προσπαθούμε να κρατήσουμε όλο αυτό το υλικό για εμάς», εξήγησε ο Γκρίνγουολντ.

Ο ιστότοπος The Intercept υπενθύμισε ότι ήδη στο παρελθόν έχει μοιραστεί τα αρχεία του Σνόουντεν «με πάνω από 20 ΜΜΕ». Όμως, όπως διευκρίνισε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, οι δημοσιογράφοι που θα μελετήσουν τα αρχεία θα κληθούν να τηρήσουν ορισμένους κανόνες, βάσει μιας συμφωνίας που είχε γίνει στο παρελθόν με τον Σνόουντεν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά έγγραφα που έχουν αληθινό ενδιαφέρον και μπορούν και πρέπει να αποκαλυφθούν στο κοινό», αλλά «υπάρχουν επίσης έγγραφα στα αρχεία που δεν πρέπει, κατά την άποψή μας, να δημοσιευθούν διότι θα έθεταν σε μεγάλο κίνδυνο αθώους», πρόσθεσε.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει πρόσβαση στα αρχεία αυτά σε διάφορα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ο ίδιος ο ιστότοπος δημοσίευσε χθες δεκάδες εσωτερικές ενημερωτικές επιστολές της NSA, ανάμεσα στις οποίες μία ρίχνει φως στον ρόλο της NSA στις ανακρίσεις φυλακισμένων στην αμφιλεγόμενη φυλακή στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Η NSA είχε στείλει στη φυλακή αυτή έναν σύνδεσμο, ο οποίος είχε αναλάβει να «επικοινωνεί καθημερινά με (…) τους ανακριτές προκειμένου για την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των πληροφοριών που συγκέντρωναν από τους κρατούμενους».

Η NSA δεν απάντησε σε κλήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου για να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από την αμερικανική κυβέρνηση, ζει μετά τις αποκαλύψεις που είχε κάνει στη Μόσχα.

Πηγή: thetoc.gr

 

About Vassilis Batzis