Home / START UPS / Στα 8 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

Στα 8 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

Πάνω από 8 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική αξία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ποσό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τη Ρουμανία.
Τα «ηνία» διατηρούν 10 νεοφυείς εταιρείες –κάποιες εκ των οποίων δεν είναι πλέον startups, αφού βρίσκονται σε ώριμα στάδια ανάπτυξης–, με τη συνολική τους αξία να προσεγγίζει κατά μέσον όρο τα 5,8 δισ. ευρώ. Αυτό αναφέρει η έκθεση «Startups in Greece 2022/2023», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital και η οποία για πρώτη φορά δημοσιοποιεί τη λίστα με τις 10 εταιρείες τεχνολογίας που έχουν την υψηλότερη αποτίμηση βάσει ενός εύρους εκτιμήσεων της αξίας τους.

Ετσι, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Viva Wallet η οποία –ύστερα και από ένα διάστημα πολύμηνων και σκληρών διαπραγματεύσεων– ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την εξαγορά από την αμερικανική JP Morgan του 48,5%. Η έρευνα τοποθετεί την αξία της εταιρείας μεταξύ 1,7-2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποτελεί επίσημα και την πρώτη unicorn εταιρεία (εταιρεία τεχνολογίας με αξία άνω του 1 δισ).
Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται πως κινείται και η εξίσου ώριμη εταιρεία τεχνολογίας Skroutz, της οποίας η αξία, σύμφωνα με την έρευνα, έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ έπεται η Persado με την αξία της να διαμορφώνεται μεταξύ 700 εκατ. – 1,2 δισ. ευρώ.

Ως soonicorn χαρακτηρίζονται startups σαν την εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, της οποίας η αξία προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Workable με αποτίμηση που κυμαίνεται μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Blueground ύψους 180 εκατ. δολ. (εκ των οποίων 40 εκατ. δολ είναι δανειακή χρηματοδότηση) που ανακοινώθηκε το 2021, η αποτίμηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ.
Στον συγκεκριμένο γύρο, που είναι και ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας (series C) συμμετείχε και το κρατικό fund ADQ του Αμπου Ντάμπι. Την 6η θέση καταλαμβάνει η εταιρεία ευέλικτου leasing αυτοκινήτων FlexCar με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 200-300 εκατ. ευρώ, ενώ με αποτίμηση κοντά στα 100-200 εκατ. ευρώ ακολουθεί η Hellas Direct. Τέλος, τις 3 τελευταίες θέσεις της κατάταξης με αποτίμηση 100-150 εκατ. ευρώ καταλαμβάνουν η Spotawheel, η TileDB και η εταιρεία τεχνολογίας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech) Plum.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, η αξία πολλών εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως –ειδικά σε περιπτώσεις που ήταν ιδιαιτέρως “φουσκωμένες”– μειώθηκε σημαντικά μέσα στο 2022. Ωστόσο, εκπρόσωποι των ελληνικών startups εκτιμούν πως οι ελληνικές αποτιμήσεις κινούνται σε αρκετά λογικά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης, αλλά και προκλήσεις που αφορούν τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επενδύσεις (υπολογίζονται οι επενδύσεις που έγιναν μέσω ΑΜΚ και όχι μέσω δανεισμού) ανήλθαν τη φετινή χρονιά περίπου στα 310 εκατ. ευρώ από 540 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας πτώση άνω του 40%.
Διαβάστε επίσης: 
Μειωμένη κατά 40% φέτος η χρηματοδότηση των ελληνικών startup
Τι μισθούς δίνουν τώρα οι ελληνικές startup
Περισσότεροι από 90 επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups το 2022
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview