Home / Προτεινόμενα / Σούπεργιοτ Ρώσων ολιγαρχών που κατασχέθηκαν – Και αυτά που «την γλίτωσαν»

Σούπεργιοτ Ρώσων ολιγαρχών που κατασχέθηκαν – Και αυτά που «την γλίτωσαν»

Με ορισμένους από τους πλουσιότερους Ρώσους να έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της Δύσης, τα περιουσιακά τους στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των σουπεργιότ τους περνούν στα χέρια των αρμόδιων αρχών. Τα γιοτ αυτά είτε έχουν κατασχεθεί είτε έχουν «παγώσει».
Ενδεχομένως το ακριβότερο γιοτ Ρώσου ολιγάρχη που έχει κατασχεθεί είναι το Crescent του CEO της Rosneft Igor Sechin. Με αξία 600 εκατ. δολαρίων και μήκος περίπου 135 μέτρων, συγκαταλέγεται μεταξύ των μακρύτερων γιοτ στον κόσμο. Επίσης, το γιοτ που πλέον «κρατείται» στην Ισπανία λέγεται ότι φέρει μεγάλη πισίνα με γυάλινο δάπεδο, χώρο για ελικόπτερο και διώροφο γυαλινο προθάλαμο (atrium).

Επίσης, σε λιμάνι του Αμβούργου κατασχέθηκε το υπερπολυτελές Dilbar του Alisher Usmanov της εταιρείας εξορύξεων Metalloinvest. Είναι το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο όσον αφορά τον εσωτερικό του χώρο, ενώ έχει μήκος 155 μέτρων. Υπολογίζεται πως όταν παραδόθηκε το 2016 στον ίδιο η τιμή του ήταν ακόμη υψηλότερη σε σχέση με το Crescent. Τώρα αποτιμάται στα 588 εκατ. δολάρια.

Μεταξύ των γιοτ που κατασχέθηκαν περιλαμβάνεται επίσης το SY A του Andrey Melnichenko, με αξία περίπου 588 εκατ. δολαρίων. Ο Melnichenko δραστηριοποιείται στον τομέα των λιπασμάτων μέσω της EuroChem, αλλά και του άνθρακα μέσω της SUEK.

Ποια «γλίτωσαν»;
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα γιοτ που «γλίτωσαν» τις κυρώσεις, διότι μεταξύ άλλων πλέουν σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ενδεικτικά, δύο γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς, το Solaris και το Eclipse φαίνεται πως «φιλοξενούνται» στην Τουρκία. Το πρώτο έχει αξία περίπου 474 εκατ. δολαρίων και το δεύτερο 438 εκατ. δολαρίων.

To solaris
Επίσης, έχει ξεφύγει το Ocean Victory του Viktor Rashnikov, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του Πούτιν και δραστηριοποιείται στον κλάδο του χάλυβα και του σιδήρου. Το γιοτ του, αξίας περίπου 294 εκατ. δολαρίων και μήκους 140 μέτρων, εθεάθη τελευταία φορά στις Μαλδίβες.

Στις Μαλδίβες φαίνεται επίσης να βρίσκεται και το MY A, ένα ακόμη γιοτ του Andrey Melnichenko, το οποίο δεν έχει περάσει στα χέρια των αρχών. Το σουπερ γιοτ εκτιμάται πως έχει αξία 156 εκατ. δολαρίων.
Τέλος, στα 156 εκατ. δολάρια αποτιμαται το γιοτ του Andrei Skoch, που επίσης έβγαλε την περιουσία του στην βιομηχανία της εξόρυξης. Το Madame Gu φαίνεται να πλέει στο Ντουμπάι και δεν έχει περάσει στα χέρια των αρχών.

*φωτογραφίες από το shutterstock
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ έχασε το Dilbar: Όταν ο «σκληρός» της Ρωσίας εντυπωσίαζε τα Χανιά
Πώς ξεγλίστρησε από κυρώσεις ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας;
Έχασε και την θωρακισμένη Mercedes: «Έγδυσαν» τον Ουσμάνοφ στη Σαρδηνία
Πώς οι 10 από τους πλουσιότερους Ρώσους γλίτωσαν τις κυρώσεις της Δύσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview