Home / Κόσμος / Σουηδία: Προειδοποιεί για μπλακ άουτ και καλεί τους πολίτες να εφοδιαστούν με νερό και φαγητό

Σουηδία: Προειδοποιεί για μπλακ άουτ και καλεί τους πολίτες να εφοδιαστούν με νερό και φαγητό

Η σουηδική κυβέρνηση προειδοποίησε τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές ρεύματος αυτό τον χειμώνα, εν μέσω διακοπών στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, του κρύου καιρού και της έλλειψης ενέργειας στην Ευρώπη μετά τη μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Ο κίνδυνος μπλακ άουτ είναι υπαρκτός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Καρλ-Οσκαρ Μπόλιν σε συνέντευξη Τύπου. «Η Σουηδία δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αυτή την κατάσταση», είπε.

Οι τιμές της σκανδιναβικής ενέργειας αυξήθηκαν φέτος εν μέσω φόβων ότι οι περικοπές στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ελλείψεις και η σουηδική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα σύντομων -αλλά όχι μόνο- διακοπών όπου η ενέργεια δεν παράγεται όπως είχε προγραμματιστεί, είπε ο υπουργός. «Αυτοί που υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους πρέπει να μπορούν να το κάνουν και σε μια κρίση όπως η διακοπή ρεύματος», είπε ο Μπόλιν.

Οι επίσημες συστάσεις περιλαμβάνουν τη φύλαξη ραδιοφώνου με μπαταρία, φακών, εμφιαλωμένου νερού και φαγητού που καταναλώνεται εύκολα.
Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ορίσουν ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορεί να μείνει η οικογένεια για να διατηρείται η ζέστη, είπε ο υπουργός. «Είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν προσπαθούμε να σας ανησυχήσουμε», δήλωσε ο υπουργός.
Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall στις 2 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι είχε μεταθέσει την επανεκκίνηση του πυρηνικού αντιδραστήρα της, Ringhals 4, για τις 23 Φεβρουαρίου, μια από τις πολλές διακοπές που έπληξαν την παροχή ρεύματος στη Σκανδιναβία.
Η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ζήτησε από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας να εντείνουν το έργο τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview