Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σουηδία: Βρέθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης – Ανακατεύεται η τράπουλα στην αγορά

Σουηδία: Βρέθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης – Ανακατεύεται η τράπουλα στην αγορά

Το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Σουηδία, το οποίο ενδέχεται να συμβάλει στην απεξάρτηση του μπλοκ από την κυριαρχία της Κίνας στη σχετική αγορά.
Το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κρατική εταιρεία εξορύξεων LKAB και περιέχει τουλάχιστον 1 εκατ. τόνους σπάνιων γαιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Το έργο βρίσκεται ακόμη σε φάση εξερεύνησης και το συνολικό μέγεθος του κοιτάσματος, που βρίσκεται βόρεια του μεγαλύτερου ορυχείου της εταιρείας στην πόλη Κιρούνα, δεν είναι ακόμη γνωστό.

New exploration results from the Per Geijer ore body in Kiruna shows mineral resources of rare earth elements of more than a million tonnes, making it Europe’s largest deposit of its kind.
Learn more: https://t.co/YBcKR4FwUa pic.twitter.com/ss6teczvl6

— LKAB (@LKABgroup) January 12, 2023

«Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια προτού μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εξόρυξη και να φέρουμε σπάνιες γαίες στην αγορά», δήλωσε ο CEO της εταιρείας Γιαν Μάλστρομ. Η LKAB σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για εξερεύνηση φέτος, προτού αναζητήσει έγκριση.
Σημειώνεται ότι η έλλειψη των σπάνιων γαιών χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην απεξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό επιβαρύνει ιδίως την Ευρώπη, όπου η Ε.Ε. επιχειρεί να καταστεί βασικός παίκτης στην αγορά ΑΠΕ. Η Κίνα και ορισμένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας κυριαρχούν στην εξόρυξη και την επεξεργασία των σπάνιων γαιών.
Στην Ευρώπη, η Σουηδία παίζει βασικό ρόλο στις φιλοδοξίες του μπλοκ για στροφή στις ΑΠΕ. Ήδη παρέχει περίπου το 90% των σιδηρομεταλλευμάτων της ηπείρου, ένα μεγάλο μέρος των οποίων προκύπτει από τα ορυχεία της LKAB.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Ένας Έλληνας ψάχνει σπάνιες γαίες στη Γροιλανδία
Τουρκία: Βρήκε γιγαντιαίο κοίτασμα σπάνιων γαιών – Θα σώσει την οικονομία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview