Home / Ειδήσεις / Σκόνη και θρύψαλα έκαναν οι τζιχαντιστές αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Μουσείο της Μοσούλης [εικόνες]

Σκόνη και θρύψαλα έκαναν οι τζιχαντιστές αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Μουσείο της Μοσούλης [εικόνες]

Σοκ και απέραντη θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το εσωτερικό του αρχαιολογικού μουσείου της Μουσούλης, το οποίο πέρασε ξανά στα χέρια των Ιρακινών.

Το αρχαολογικό μουσείο βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών από το 2015. Τότε είχε κάνει το γύρο του κόσμου το βίντεο που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι μαχητές του ISIS και τους έδειχνε να καταστρέφουν με βαριοπούλες αρχαία αγάλματα ζωφόρους και άλλους θησαυρούς της προϊσλαμικής εποχής, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονταν από τους αρχαιολογικούς χώρους της Νιμρούντ και της Χάτρα, κοντά στη Μοσούλη. «Πιστοί μουσουλμάνοι, αυτά τα αντικείμενα πίσω μου είναι είδωλα για τους λαούς που κάποτε τα λάτρευαν αντί να λατρεύουν τον Θεό», δήλωνε τότε ένας ισλαμιστής μιλώντας στην κάμερα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Τμήματος Αρχαιοτήτων, περίπου 90 έργα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, στην πλειονότητά τους πρωτότυπα.

Το κτίριο «καταστράφηκε πλήρως» από το ΙSIS, το οποίο «λαφυραγώγησε επίσης αντικείμενα», δήλωσε ιρακινός αξιωματούχος.

Η καταστροφή συγκρίνεται με εκείνη των αγαλμάτων του Βούδα του Μπαμιγιάν (Αφγανιστάν) από τους Ταλιμπάν το 2001.

Η ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν από τα μέσα Φεβρουαρίου στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης, τελευταίου αστικού προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, μετά την ανακατάληψη στα τέλη Ιανουαρίου των ανατολικών συνοικιών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η Μοσούλη κόβεται στα δυο από τον ποταμό Τίγρη, που έχει πέντε γέφυρες, το σύνολο των οποίων είτε είχε καταστραφεί είτε έχει υποστεί ζημιές.

Όμως οι δύο γέφυρες των οποίων τις άκρες ελέγχουν πλέον οι ιρακινές δυνάμεις μπορούν να επιδιορθωθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η άμεση σύνδεση ανάμεσα στον ανατολικό και τον δυτικό τομέα της πόλης.

Αμερικανοί και βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές εκπαιδεύουν αυτή τη στιγμή περίπου εκατό ιρακινούς στρατιώτες προκειμένου να φτιάξουν πλωτές γέφυρες, με τον ίδιο σκοπό κατά νου.
Οι μάχες στη δυτική Μοσούλη προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 50.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Όμως το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 750.000 κατοίκων της περιοχής παραμένουν για την ώρα στα σπίτια τους όπου αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και ιατρικής φροντίδας. Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014 σε μια επίθεση-αστραπή που του επέτρεψε να καταλάβει μεγάλα τμήματα των εδαφών βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει από τότε απωλέσει.

Φωτογραφίες: Associated Press

Πηγή: Σκόνη και θρύψαλα έκαναν οι τζιχαντιστές αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Μουσείο της Μοσούλης [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/324042/skoni-kai-thrypsala-ekanan-oi-tzihantistes-arhaiologikoys-thisayroys-sto-moyseio-tis#ixzz4auQ46FYk

About Andreas Chondros