Home / Προτεινόμενα / Σκάνδαλο Theranos: Ποινή φυλάκιης άνω των 11 ετών για την Ελίζαμπεθ Χολμς

Σκάνδαλο Theranos: Ποινή φυλάκιης άνω των 11 ετών για την Ελίζαμπεθ Χολμς

Σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε η Ελίζαμπεθ Χόλμς, η ιδρύτρια της αποτυχημένης νεοσύστατης Theranos που ειδικευόταν στις εξετάσεις αίματος, σε ένα από από τα πιο “βαριά” ποινικά αδικήματα που έχουν γίνει στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι κατήγοροι.
Η κάθειρξη των 135 μηνών αποτελεί την τελευταία πράξη ενός δράματος που έφερε στο προσκήνιο ατελείωτες συζητήσεις στον τεχνολογικό τομέα σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να εξαπατήσεις αλλά και την προθυμία της επενδυτικής κοινότητας να στηρίζει χαρισματικούς νέους επιχειρηματίες. Η 38χρονη Χόλμς, που είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, ξέσπασε σε κλάματα κατά την απολογία της στο δικαστήριο. «Αγαπούσα τη Theranos. Ήταν το επίτευγμα της ζωής μου. Είμαι συντετριμμένη από τις αποτυχίες μου», είπε χαρακτηριστικά. 

Έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να εκτίει την ποινή φυλάκισης τον Απρίλιο. ««Η ποινή της αντικατοπτρίζει το θράσος της τεράστιας απάτης της και την τεράστια ζημιά που προκάλεσε», δήλωσε η δικηγόρος των ΗΠΑ Στέφανι Χιντς.
Η Χόλμς κρίθηκε ένοχη τον Ιανουάριο σε τέσσερα δικαστήρια για εξαπάτηση επενδυτών, μετά από μία δίκη που διήρκεσε τέσσερις μήνες. Οι ένορκοι ενημερώθηκαν για το πώς το σημείο αναφοράς της Theranos, το μηχάνημα Edison, ήταν ανίκανο να πραγματοποιήσει τις πρωτοποριακές εξετάσεις αίματος που είχε υποσχεθεί η Χολμς και  οι συνεργάτες της.

Οι εισαγγελείς απέδειξαν βάσει στοιχείων ότι προσκόμησε ψεύτικα έγγραφα προκειμένου να κερδίσει την έγκριση των επενδυτών και των εταίρων, μια εξαπάτηση που οδήγησε τη Theranos να συγκεντρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση με ιδιωτική αποτίμηση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι επενδυτές άξιζαν πλήρη αποζημίωση για την χρηματοδότησή τους, παρομοιάζοντας τη Theranos με «αεροπλάνο που πετά με σπασμένο κινητήρα».
Θα διεξαχθεί ακρόαση για να καθοριστεί η τελική αποζημίωση σε 10 εξαπατημένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο δικαστής Νταβίλα υπολόγισε το ποσό των χρημάτων που χάθηκαν σε περίπου 121 εκατομμύρια δολάρια, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.
Η Χόλμς είχε κερδίσει τον τίτλο της επιτυχημένης επιχειρηματία με έντιμους στόχους και της αποφασιστικής γυναίκας με ακλόνητη πεποίθηση ότι θα μπορούσε να πετύχει αυτό που είχε θέσει να κάνει η Theranos: να δημιουργήσει μια συσκευή που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια σειρά από εξελιγμένες διαγνωστικές εξετάσεις μόνο σε ένα μικρή σταγόνα αίματος.
Αφού εξασφάλισε επικερδή συμβόλαια με τη Walgreens και άλλους, η υπόσχεση της μηχανής Edison της Χόλμς εξανεμίστηκε γρήγορα. Η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνολογία από εταιρείες όπως η Siemens για τη διεξαγωγή δοκιμών και μερικές φορές παρείχε εσφαλμένα αποτελέσματα. Την πραγματική εικόνα αποκάλυψε ο υπάλληλος της Theranos, Tyler Shultz, ανιψιός του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο διευθυντής της Theranos, George Shultz.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
 
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο Theranos: 15 χρόνια κάθειρξη και καταβολή 800 εκατ. δολ. αντιμετωπίζει η Χολμς
Από τη Σκόπελο στο σκάνδαλο της Theranos: To Alter Ego της Ελίζαμπεθ Χολμς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview