Home / Προτεινόμενα / Σε 3 ή 6 χρόνια η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη

Σε 3 ή 6 χρόνια η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη

Σήμερα θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ρύθμιση των χρεών της πανδημίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης και θα αποφασιστεί και το ζήτημα της ρύθμισης. 
Ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του χθες έδωσε μια εικόνα της συζήτησης για την ρύθμιση καθώς ανέφερε θα υπάρξουν περισσότερες δόσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα. Υπενθυμίζεται πως η υπάρχουσα ρύθμιση 24-48 δόσεις. 

Στις σημερινές συζητήσεις το σενάριο που θα συζητηθεί και φαίνεται πως έχει κλειδώσει ήδη είναι η επέκταση των δόσεων σε 36-72 δόσεις. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο η υπάρχουσα άτοκη ρύθμιση να επεκταθεί για 12 μήνες και κατά 24 μήνες η έντοκη δόση. 
Όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίζουν έως 36 δόσεις άτοκα, ενώ η έντοκη ρύθμιση των 72 δόσεων αναμένεται να έχει επιτόκιο της τάξεως του 2%-2,5%.   

Ποιοι θα μπορούν να ρυθμίσουν 
Ουσιαστικά στην ρύθμιση αυτή θα μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να ενταχθούν
1.    Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι που η δραστηριότητα τους περιλαμβάνεται μέσα στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου
2.    Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
3.    Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα μισθώματα
4.    Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά τους μήνες της πανδημίας.
Οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν
Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα  θα μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση.
–         Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
–          Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
–          Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας με περισσότερες δόσεις

ΑΑΔΕ: Στα 109 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία

Money Review

Πηγή

About moneyreview