Home / Ειδήσεις / Σε χαμηλό 5ετίας τα ελληνικά ομόλογα

Σε χαμηλό 5ετίας τα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση χρέους που έγινε πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η τελευταία συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές μπορεί να ανοίξει τελικά τον δρόμο για την εκκίνηση της οικονομικής της ανάκαμψης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ μετά τη διάσωση», σημειώνει ότι η απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε σήμερα 5 μονάδες βάσης (0,05 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 5,49%, που αποτελεί νέο χαμηλό επίπεδο. Οι τίτλοι αυτοί (οι τιμές των οποίων κινούνται αντίθετα με τις αποδόσεις) έκαναν εντυπωσιακό ράλι τους τελευταίους 12 μήνες, όταν η απόδοσή τους ήταν σχεδόν 9%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2012, όταν είχε φθάσει στο 27%.

Έχοντας αποκοπεί από τις διεθνείς αγορές από την κρίση που ξέσπασε το 2009, η Ελλάδα επέστρεψε προσωρινά με την έκδοση ομολόγων το 2014. «Η αριστερή κυβέρνηση είναι τώρα όλο και πιο αισιόδοξη ότι μπορεί να προσελκύσει ζήτηση από τους επενδυτές όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμά της, ύψους 86 δισ. ευρώ, το 2018», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα ελληνικά ομόλογα, προσθέτει, προσφέρουν ακόμη κέρδη, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης έχουν οδηγηθεί σε χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ μετά τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

About Andreas Chondros