Home / ΑΓΟΡΕΣ / Σε χαμηλά 1 μήνα οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε χαμηλά 1 μήνα οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι μετοχές των εμπορευμάτων υποχώρησαν 6% τη Δευτέρα, οδηγώντας σε απότομη πτώση στους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ επισκίασαν την ανακούφιση από τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων, ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,8% για να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. 

Οι εκτεθειμένοι στην Κίνα κλάδοι, όπως τα ορυχεία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οι μετοχές πολυτελών ειδών ήταν μεταξύ των κορυφαίων πτωτικών, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι ότι το Πεκίνο θα ακολουθήσει τη Σαγκάη σε lockdown.
«Η προοπτική περαιτέρω περιορισμών στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δηλητηριώδες μείγμα περαιτέρω πληθωριστικών πιέσεων, καθώς διαταράσσονται οι αλυσίδες εφοδιασμού στο λεγόμενο “εργοστάσιο του κόσμου”», δήλωσε ο επενδυτικός διευθυντής της AJ Bell, Russ Mould.

«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ο στασιμοπληθωρισμός -μια επιβράδυνση της οικονομίας που συνοδεύεται από άνοδο των τιμών- κάτι που λίγοι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν».
Ο κλάδος ορυχείων σημείωσε τη χειρότερη συνεδρίασή του τα τελευταία δύο χρόνια καθώς οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για τη μείωση της ζήτησης από τον κορυφαίο καταναλωτή μετάλλων, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 4,8%. 
Η HSBC και η Standard Chartered που είναι επίσης ευάλωτες στην αδυναμία της Κίνας, σημείωσαν πτώση 4,1% και 3,5% αντίστοιχα. Ο τραπεζικός δείκτης .SX7P έχασε 3%.
Ο δείκτης αστάθειας της χρηματιστηριακής αγοράς της ευρωζώνης .V2TX εκτινάχθηκε πάνω από τις 30 μονάδες για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο εβδομάδες.
Ο CAC 40 της Γαλλίας σημείωσε πτώση 2%, παγιδευμένος σε μια κίνηση ευρύτερου κινδύνου, παρόλο που τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής έδειξαν ότι ο φιλοευρωπαϊκός κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν κέρδισε την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Οι γαλλικές μετοχές ξεπέρασαν τον ευρύτερο δείκτη STOXX 600 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού οι δημοσκοπήσεις έδωσαν τον Μακρόν στο προβάδισμα, αν και η οικονομική του πλατφόρμα εξαρτάται πλέον από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
«Αυτό που είδαμε αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι η επανεκτίμηση της νίκης του Μακρόν, καθώς οι δημοσκοπήσεις διευρύνονται. Επομένως, για την αγορά είναι καλά νέα, αλλά ο αντίκτυπος θα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένος σήμερα», δήλωσε ο Roland Kaloyan, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκής μετοχών στη Societe Generale.
Οι μετοχές του γαλλικού ομίλου υποδομών Vinci σημείωσαν άνοδο 1,3% μετά από το ξεπούλημα λόγω φόβων εθνικοποίησης από τη Λεπέν.
Οι ευρωπαϊκές αγορές υπέφεραν την περασμένη εβδομάδα, λαμβάνοντας μηνύματα από τους δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν τις επιθετικές ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, χτυπώντας τις ευαίσθητες στα επιτόκια αναπτυξιακές μετοχές.
Σε μια κουραστική εβδομάδα για κέρδη, 144 από τις εταιρείες STOXX 600 αναμένεται να αναφέρουν τριμηνιαία αποτελέσματα.
Η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας Philips PHG.AS σημείωσε βουτιά 11,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, αφού ανέφερε πλήγμα στα κέρδη του πρώτου τριμήνου. 
Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός όμιλος τυχερών παιχνιδιών Ubisoft UBI.PA σημείωσε άλμα 9,5% μετά από μια αναφορά την Παρασκευή ότι ο κατασκευαστής Assassin’s Creed προσελκύει προκαταρκτικό ενδιαφέρον εξαγοράς από ταμεία εξαγοράς.
με πληροφορίες από το Reuters
Διαβάστε επίσης:
Σε υψηλά διετίας το δολάριο – Σε χαμηλό έτους το γουάν – Τα κέρδη του ευρώ εξασθενούν
Τι σημαίνει η νίκη Μακρόν για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τη… Λαγκάρντ
Συμμαχία Econergy με ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για φωτοβολταϊκά 460 MW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview