Home / Διεθνή / Ρομποτικός εξωσκελετός βοηθά παράλυτο ασθενή να «περπατήσει» ξανά

Ρομποτικός εξωσκελετός βοηθά παράλυτο ασθενή να «περπατήσει» ξανά

Ο 39χρονος Μαρκ Πολοκ, χάρη σ’ έναν ρομποτικό εξωσκελετό μπορεί πλέον να περπατήσει μετά από τέσσερα χρόνια παραλυσίας. Η καινοτόμος πειραματική συσκευή ενεργοποιεί τους μυς των ποδιών και επιτρέπει στον ασθενή να έχει πλήρη έλεγχο των κινήσεων του.

Ο αμερικανός ασθενής, που επίσης είχε χάσει την όραση του το 1998, το 2010 έμεινε παράλυτος μετά από σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης του, όταν έπεσε από παράθυρο δευτέρου ορόφου.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αποτελούμενοι από γιατρούς, μηχανικούς και άλλες ειδικότητες, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας, Φυσιολογίας και Νευροχειρουργικής Δρ Β.Ρέτζι Έτζερτον, συνδύασαν τη ρομποτική τεχνολογία (μία βιονική «στολή» που φοριέται στο σώμα και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Ekso Bionics) με μια μη επεμβατική τεχνική ηλεκτρικής διέγερσης των νεύρων της σπονδυλικής στήλης και των μυών των κάτω άκρων (η διέγερση επιτυγχάνεται χωρίς την εισαγωγή ηλεκτροδίων με χειρουργική επέμβαση). Έτσι, ο Πολοκ κατάφερε να ανακτήσει σε ένα βαθμό τον εκούσιο έλεγχο των κάτω άκρων.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, νωρίτερα φέτος, είχε επιτρέψει σε πέντε παράλυτους άνδρες, που είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα σπονδυλικής στήλης, να περπατήσουν και πάλι. Το νέο επίτευγμα αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα εξέλιξης για την υποβοήθηση των ατόμων με παραλυσία.

Μετά από την κατάλληλη εξάσκηση, ο Πόλοκ μπόρεσε να κάνει εθελούσιες κινήσεις με τα πόδια του. Πάντως οι γιατροί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «περπάτησε», καθώς μέχρι σήμερα κανείς άνθρωπος με παραλυσία δεν έχει καταφέρει να περπατήσει χωρίς ρομποτική υποστήριξη και χωρίς παράλληλη ηλεκτρική διέγερση της σπονδυλικής στήλης.

«Θα είναι δύσκολο οι άνθρωποι με πλήρη παράλυση να περπατήσουν ξανά τελείως μόνοι τους. Αλλά ακόμη κι αν δεν το καταφέρουν αυτό, το γεγονός ότι θα μπορούν να περπατήσουν με υποβοήθηση, θα βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους», εξηγεί ο Δρ Έτζερτον, που θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς στη βιοιατρική μηχανική. Είναι επίσης ιδρυτής της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας NeuroRecovery Technologies, η οποία συνεργάστηκε με την Ekso Bionics στην περίπτωση του Πόλοκ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο 39χρονος Πόλοκ, παρά την απώλεια της όρασής του το διάστημα 1998-2010,  είχε τρέξει σε ερήμους, βουνά έως και στους Πόλους, έχοντας κερδίσει  μετάλλια σε αθλητικούς αγώνες.

 

Πηγή: in.gr

About Panos Dreamer