Home / Ειδήσεις / Ρελάνς από ΑΝΕΛ με πρόταση νόμου για αστική δίωξη μελών κυβερνήσεων

Ρελάνς από ΑΝΕΛ με πρόταση νόμου για αστική δίωξη μελών κυβερνήσεων

Πρόταση νόμου για την αστική δίωξη μελών κυβερνήσεων σε βάθος 20ετίας κατέθεσε χθες σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ως “απάντηση” στην υπόθεση Βαρουφάκη, για την οποία η Νέα Δημοκρατία βάζει και τον κυβερνητικό εταίρο στο στόχαστρο, θέτοντας το ερώτημα εάν και τι γνώριζε ο Πάνος Καμμένος για την ύπαρξη σχεδίου Β’.
Η πρόταση νόμου δίνει ειδικότερα τη δυνατότητα υπέρβασης του άρθρου 86 του Συντάγματος που έχει οδηγήσει στην παραγραφή πολλών υποθέσεων, καθώς όπως ανέφερε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στην ποινική δίωξη και όχι την αστική ευθύνη.
Σύμφωνα με την πρόταση η αναφορά πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές και προϋπόθεση για να φτάσει μία υπόθεση στο δικαστήριο είναι η συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που μέσα σε 30 ημέρες θα προσδιορίζει τη ζημία για το Δημόσιο, και στη συνέχεια η απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών (151) για την άσκηση αστικής δίωξης.
Προβλέπεται επίσης η προσωπική κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της εκδοθείσας απόφασης και μάλιστα ακόμη κι αν ο εναγόμενος οφειλέτης είναι πάνω από 65 ετών. Η εκδίκαση της διαφοράς από ενοχές προσώπων ειδικής ευθύνης γίνεται από Ειδικό Δικαστήριο.
Με την πρόταση αυτή -η συνταγματικότητα της οποίας πάντως ελέγχεται- ο κυβερνητικός εταίρος απαντά και στις επιθέσεις που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε όλες τις παρεμβάσεις τους στελέχη της Ν.Δ, βάζουν στο κάδρο της υπόθεσης Βαρουφάκη όχι μόνο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον κ.Καμμένο, ο οποίος είναι και ο άμεσος ανταγωνιστής της Ν.Δ για μερίδα των ψήφων της κεντροδεξιάς και λαϊκής δεξιάς.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ.Καμμένος, ο οποίος θέλει να παρουσιάζει εαυτόν και την κυβέρνηση ως έχοντες ηθικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, είχε επιτεθεί σφοδρά την περασμένη Τετάρτη κατά την ψηφοφορία επί του δεύτερου νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφήνοντας αιχμές για τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και απειλώντας με αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Πηγή: news247.gr

About Panos Dreamer