Home / Ειδήσεις / Π.Καμμένος: Άρση της «παρεξήγησης» μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας

Π.Καμμένος: Άρση της «παρεξήγησης» μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας

Συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του

Αθήνα

Για «ξεκαθάρισμα της παρεξήγησης» μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας και «καλές διμερείς σχέσεις με οδηγό τα υπουργεία Άμυνας» έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Χανς Ντοσκόζιλ.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν αρκούν οι δηλώσεις προθέσεων πρέπει να περάσουμε στη φάση της δράσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας.

Ενόψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 18 – 19 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ντοσκόζι τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να μείνει μόνη της».

Ο αυστριακός υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα 90.000 αιτήματα ασύλου που υποβλήθηκαν πέρυσι στη χώρα του και ζήτησε να περάσουν σε στάδιο εφαρμογής οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τρίτες χώρες για τις επαναπροωθήσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εδώ και 16 χρόνια εκκρεμεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου για την επιστροφή Μαροκινών στη χώρα τους από την Αυστρία».

Επίσης, ο κ. Ντοσκόζιλ ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX, μέσω επιχειρήσεων από μεικτά τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, και την άμεση παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Με τη σειρά του, ο κ. Καμμένος επισήμανε την ανάγκη, η χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη δημιουργία των κέντρων μετεγκατάστασης, να συνδεθεί με την ασφάλεια των προσφύγων, ώστε μετά την επίλυση του προβλήματος να επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Εάν διασφαλιστεί η εκεί παραμονή τους θα ανακόψουμε το κύμα των μεταναστών» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, και κάλεσε την ΕΕ να προβλέψει ποινές εναντίον των χωρών εκείνων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σχετικά με το μεταναστευτικό.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα και η Αυστρία έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους στη φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών και ζήτησαν να υπάρξει κατανομή τους ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας – μέλους της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξει σωστός καταμερισμός, ανέφεραν. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης στη διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας σε επίπεδο υπουργείων για την ανταλλαγή πληροφοριών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών.

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι στην επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η Ελλάδα θα θέσει το θέμα του μηχανισμού βιομετρικής ταυτοποίησης για τα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί για παιδιά κάτω των 12 ετών. Την ελληνική πρόταση θα υποστηρίξει η Αυστρία, όπως δήλωσε ο κ. Ντοσκόζιλ. Επίσης, η Ελλάδα θα ζητήσει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τα παιδιά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι 6.000 κρεβάτια μένουν κενά στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας και εκτίμησε ότι οι μετανάστες – πρόσφυγες δεν ξεπερνούν τους 40.000. Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το κόστος για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανθρωποώρες, καύσιμα κλπ, θα ανέλθει φέτος ένεκα του μεταναστευτικού, σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Ζήτησε δε τη συνδρομή της ΕΕ, αλλά και τη διάθεση θερμικών καμερών, ώστε να αποτρέπονται οι διακινητές κατά τον απόπλου των βαρκών. «Κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη» ανέφερε.

O Αυστριακός υπουργός Άμυνας προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του να επισκεφθεί τη Βιέννη σε ημερομηνία που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis