Home / BUSINESS & FINANCE / Πώς τα δύο διυλιστήρια έχουν «κατακτήσει» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πώς τα δύο διυλιστήρια έχουν «κατακτήσει» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μπορεί οι τελευταίες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών να χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα και διαρκή συσσώρευση, αλλά υπάρχουν ορισμένες μετοχές, οι οποίες πραγματικά κάνουν τη διαφορά και παρέχουν τα αναγκαία στηρίγματα, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να διατηρήσει την επαφή με τις 900 μονάδες.
Ο λόγος για τις δύο εταιρείες διυλιστηρίων, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, οι οποίες έχουν εμφανίσει τον τελευταίο μήνα κέρδη της τάξης του 10%, υπεραποδίδοντας αισθητά έναντι του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη (-1,8%) και του FTSE Large Cap (-2%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στο τεχνικό σημείο των 6,40 ευρώ, το οποίο είναι μία «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών (6,55 ευρώ). Αντίστοιχα, η μετοχή της Motor Oil κυμαίνεται στα 14,65 ευρώ, επίσης πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών (15,3 ευρώ).
Πρόσφατα, ο επενδυτικός οίκος Goldman Sachs αναβάθμισε τις τιμές – στόχους των δύο ελληνικών ενεργειακών εταιρειών, δίνοντας τιμή 7 ευρώ για τα ΕΛΠΕ (σύσταση neutral) και 17 ευρώ για τη Motor Oil (σύσταση buy).

Πώς εξηγείται το +10%
Αυτή η ανοδική κίνηση, η οποία αντανακλάται και στις εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτών, εδράζεται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη της ζήτησης για πετρελαϊκά προϊόντα, η οποία απορρέει από την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, δηλαδή από το 2018, με την τιμή του Brent να ξεπερνάει τα 70 δολάρια ανά βαρέλι (η τιμή του WTI βρίσκεται στα 69 δολάρια/βαρέλι).
Η διαρκής μείωση των παγκόσμιως αποθεμάτων αλλά και η σταθερή τόνωση της διεθνούς ζήτησης έχει δημιουργήσει ένα σπιράλ, το οποίο ωθεί ανοδικά τις τιμές του «μαύρου χρυσού», ευνοώντας τόσο τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όσο και τις εταιρείες διύλισης.
«Το καλοκαίρι (αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά καύσιμα) και το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας δίνει ώθηση στην πετρελαϊκή ζήτηση, η οποία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο β’ εξάμηνο του 2021» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Στέφαν Μπρενκόκ, αναλυτής της PVM, προεξοφλώντας την περαιτέρω άνοδο της τιμής του αργού.
Όπως είναι εύλογο, η εν λόγω εξέλιξη ευνοεί σημαντικά τις δύο ελληνικές εταιρείες, οι οποίες «βλέπουν» τις προοπτικές των εσόδων να μεγεθύνονται σημαντικά, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το απαγοητευτικό 2020, όταν και η εξασθενημένη ζήτηση έπληξε τα οικονομικά μεγέθη.
Η περίπτωση των ΕΛΠΕ
Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ δε, στο ράλι των τελευταίων εβδομάδων σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το σχέδιο για αλλαγή της εταιρικής διακυβέρνησης, με την ίδρυση εταιρείας holdings (συμμετοχών), στην οποία θα υπαχθούν η σημερινή μητρική, καθώς και οι υπόλοιπες θυγατρικές.
Το προωθούμενο project αναμένεται να εγκριθεί επισήμως το προσεχές φθινόπωρο, με τους επενδυτές, πάντως, να έχουν ήδη παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στις κινήσεις της διοίκησης, η οποία -πέραν των παραπάνω- ετοιμάζει κι ένα πρόγραμμα επενδύσεων 4 δισ. ευρώ έως το 2025.
moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ και γυναίκες στο Δ.Σ.

Σε buy αναβαθμίζει τη Motor Oil η Bank of America

«Προίκα» με κέρδη στο Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες οδηγούν την κούρσα

Money Review

Πηγή

About moneyreview