Home / Προτεινόμενα / Πώς αξιολογούν κυβέρνηση και ειδικοί την πορεία της πανδημίας – Τα κριτήρια για το άνοιγμα

Πώς αξιολογούν κυβέρνηση και ειδικοί την πορεία της πανδημίας – Τα κριτήρια για το άνοιγμα

Tις επόμενες μέρες ανοίγει η διαδικασία για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 70 έως 74 και 65 έως 69 ετών. 

«Ως το τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όλοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε αυτό το καλοκαίρι με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κ. Πελώνη δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.
Διαβάστε ακόμη: Τι ισχύει στις περιοχές που μπαίνουν από σήμερα στο «βαθύ κόκκινο»

«Δυστυχώς, είμαστε υπό την αίρεση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και φαίνεται ότι έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας. Περιμένουμε λοιπόν, να δούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας. Ηδη, ωστόσο, φαίνεται, μια μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, των  80 και άνω. Αυτό είναι, προφανώς, το αποτύπωμα του εμβολιασμού, το οποίο, όσο θα προχωρούν, θα φαίνεται και περισσότερο», δήλωσε.
Επιπλέον, η κ. Πελώνη υπογράμμισε την προτεραιότητα που διατηρεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά στοιχεία.
«Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, διότι – σας θυμίζω – είναι μία ασφαλής λειτουργία. Το λιανεμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά, με τους κανόνες να γίνονται σεβαστοί από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες. Είναι μια ασφαλής εκτόνωση», ανέφερε.
Σχετικά με τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κυρία Πελώνη επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί, τηρώντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, θα μεταδοθεί από την τηλεόραση και, όπως τόνισε, «το θέαμα θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Δεν θέλουμε συγχρωτισμούς. Δεν θα είναι κάλεσμα προς τον κόσμο να βρεθεί εκεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις της κ. Αναστασίας Κοτανίδου για τη λειτουργία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η κυρία Πελώνη σημείωσε ότι «αποδεικνύεται αυτό που έχουμε επισημάνει όλοι εδώ και ένα χρόνο, ότι δηλαδή οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, δεν λαμβάνονται αψήφιστα, παίρνονται πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, ενώ αναζητείται η χρυσή τομή με κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες».
«Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν σε έξαρση κρουσμάτων»
Ο πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε στους λόγους που την τελευταία περίοδο υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τέσσερις λόγοι πίσω από την έξαρση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτοί είναι:
– Η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών
– Η κόπωση του πληθυσμού
– Οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού και
– Ο εμβολιασμός, που -όπως τόνισε- παρά την κινητοποίηση παραμένει χαμηλός συνολικά στην Ευρώπη, ευθύνονται για την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.
«Κανείς δεν μπορεί να πει, ούτε οι πλέον ειδικοί, ότι έχουν την απόλυτη λύση για τα μέτρα και την μεταδοτικότητα. Αυτό ισχύει και για τα σχολεία. Ακόμη και μικρή να είναι η επίδραση από την λειτουργία τους στον αριθμό των κρουσμάτων, μετράει σημαντικά σε μια περίοδο που έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά για τόσες ημέρες», δήλωσε.
Τι οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο των σχολείων 
Η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα για δυο εβδομάδες ελήφθη λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, δήλωσε η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής εμβολιασμού.
Σύμφωνα με την ίδια, παρότι τα μέτρα έχουν αυστηροποιηθεί δεν αποδίδουν ανάλογα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό οφείλεται και στις μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα κατά 30-50%.
Όπως αποκάλυψε η κ. Τσολιά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στην επιτροπή έχει γίνει η συζήτηση να ανοίξουν κάποιοι τομείς. Ωστόσο σημείωσε πως αν υπάρξει χαλάρωση και αυξηθούν οι θάνατοι, όλοι θα έχουμε αποτύχει παταγωδώς.
«Τρομερή πίεση στο σύστημα υγείας»
«Το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τρομερή πίεση αυτή την στιγμή. Όλοι είχαμε προβλέψει ότι ο χειμώνας θα είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού παραδοσιακά κάθε χειμώνα δημιουργούν προβλήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπενθύμισε ότι τέτοια εποχή το 2019 είχαμε 35 -40 πολίτες που περίμεναν να μπουν σε ΜΕΘ κάθε τέτοια μέρα και δεν είχαν πρόσβαση σε κλίνη εντατική θεραπείας και δεν υπήρχε κορωνοιός αλλά λίγη γρίπη.
«Καταφέραμε σαν κράτος και με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα έχουμε πολύ μικρά προβλήματα στην παροχή εντατικής θεραπείας σε συμπολίτες μας» ανέφερε.
Επισήμανε μάλιστα ότι η διαφορά του lockdown σήμερα με τον lockdown του προηγούμενου Μαρτίου είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοιού λόγω των μεταλλάξεων.
Επίσης σημείωσε πως όταν είναι λιγότερο εφαρμοσμένο από τον κόσμο είναι και λιγότερο αποδοτικό. 
«Νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης – εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες», σημείωσε.
Επιπλέον, ανέφερε πως αν ανοίξει το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να γίνονται επισκέψεις σε φίλους στα κρυφά. 
«Στην πλατεία γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20-25 άνθρωποι με κατεβασμένες τις μάσκες να πίνουν καφέ και οι μισοί να καπνίζουν. Δεν θα ήταν πιο ασφαλείς αν κάπνιζαν και καθόντουσαν 4 -4 στα τραπεζάκια μιας καφετέριας;». διερωτήθηκε.   

Κορωνοϊός
Πανδημία
COVID-19
Εμβόλιο
Κρούσματα
Θάνατοι
ΕΣΥ
ΜΕΘ

Πηγή

About kathimerini