Home / Κόσμος / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη με τα μπλακ άουτ και η αγωνία για τον χειμώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη με τα μπλακ άουτ και η αγωνία για τον χειμώνα

Τα διακοσμητικά κεριά που αγόρασε ο Γιάροσλαβ Βεντμίντ πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο και δεν σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει, πλέον ανάβουν σχεδόν κάθε βράδυ, λόγω των συνεχών διακοπών ρεύματος σε όλη την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να στοχεύσει τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και να την οδηγήσει σε έναν κρύο και σκοτεινό χειμώνα.

«Όταν βασίζεσαι στον ηλεκτρισμό, το χειρότερο είναι ότι δεν μπορείς να προγραμματίσεις…», σημειώνει ο 44χρονος Βεντμίντ, ιδιοκτήτης επιχείρησης που βρίσκεται στο προάστιο του Κιέβου, Μπιλοχορόντκα. Οι διακοπές γίνονται μεγαλύτερες – φτάνουν σχεδόν τις 12 ώρες ημερησίως, τονίζει.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει καταστρέψει σχεδόν το 40% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, επηρεάζοντας 16 περιοχές, αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση.
Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα, όταν ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και drones έπληξαν το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, αφήνοντάς τις χωρίς πόσιμο νερό και ρεύμα. Το 80% των κατοίκων του Κιέβου – μια πόλη με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων – έμεινε χωρίς πόσιμο νερό, ύστερα από πλήγμα σε εγκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Ολέκσι Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι 20.000 διαμερίσματα στην περιοχή δεν είχαν ρεύμα.
Οι διακοπές ρεύματος αυξάνονται, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να επισκευάσει το ενεργειακό δίκτυο ενόψει του χειμώνα. Τα μπλακ άουτ προκαλούν αγωνία και αβεβαιότητα στους κατοίκους, οι οποίοι ήδη έχουν ήδη βιώσει εννιά μήνες πολέμου.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες ενέργειας ανακοινώνουν καθημερινά ένα πρόγραμμα, το οποίο αναφέρει πότε και ποιες γειτονιές δεν θα έχουν ρεύμα. Ωστόσο, αυτό δεν ακολουθείται με συνέπεια, καθώς κλιμακώνονται τα ρωσικά πλήγματα.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο κέντρο της πόλης υπέστη ζημιές. Η κυβέρνηση προειδοποίησε τους πολίτες για μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές ρεύματος. «Δυστυχώς, οι ζημιές είναι σοβαρές», δήλωσε ο Ολέκσι Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Telegram. «Είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για έκτακτες διακοπές ρεύματος», πρόσθεσε.
Στην πρωτεύουσα, οι κάτοικοι προμηθεύονται θερμάστρες, κουβέρτες, ζεστά ρούχα και φορητούς φορτιστές. Αν και οι περισσότεροι δηλώνουν πρόθυμοι να ζήσουν με τα μπλακ άουτ για χάρη του πολέμου, η συχνότητα και η διάρκειά τους επιβαρύνουν την ψυχολογία τους.
Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να τροποποιήσει το πρόγραμμα στο μετρό του Κιέβου ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια μέσα από πιο αραιά δρομολόγια.
Όταν το Associated Press βρέθηκε στο σπίτι του Γιάροσλαβ Βεντμίντ τον Οκτώβριο, σημειώθηκε μια απρογραμμάτιστη πεντάωρη διακοπή ρεύματος και στη συνέχεια μια προγραμματισμένη κατά τη διάρκεια του δείπνου.
Σε κάθε διακοπή τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ λόγω και του αδύναμου τηλεφωνικού δικτύου, πολλές φορές δεν μπορεί να έρθουν σε επικοινωνία με φίλους και γνωστούς.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τον Βεντμίντ είναι οι επόμενοι μήνες, όταν η θερμοκρασία θα μπορούσε να πέσει στους – 20 βαθμούς Κελσίου. «Ο μεγάλος μου φόβος για τον χειμώνα είναι το κρύο. Αυτή τη στιγμή επηρεάζει την άνεσή μας, αλλά δεν απειλεί τη ζωή μας», αναφέρει.
Η οικογένεια έχει παραγγείλει μια γεννήτρια, την οποία θα πρέπει να εγκαταστήσει μέχρι τον Δεκέμβριο. Η τιμή του πετρελαίου, ωστόσο, έχει διπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου, δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής.
Το σχέδιο της Ρωσίας για τον χειμώνα
«Ο βασικός κίνδυνος (για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας) είναι οι συνεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις», τονίζει ο καθηγητής Γκενάντι Ρίαμπτσεφ, ερευνητής για την ενεργειακή ασφάλεια στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Οι κάτοικοι των πόλεων κοντά στην πρώτη γραμμή, όπως το Μικολάιβ, η Ζαπορίζια και το Χάρκοβο, θα υποφέρουν περισσότερο από τις διακοπές ρεύματος, προσθέτει.
Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τον πόλεμο και τον χειμώνα, ελπίζοντας να αποδυναμώσει τη δυτική στήριξη προς την Ουκρανία και να «παγώσει την Ευρώπη», αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
Οι κάτοικοι των πόλεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης περιμένουν πως οι συνθήκες θα χειροτερεύσουν.
πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview