Home / Οικονομία / Πτώση 1,6% στις ευρωαγορές με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Πτώση 1,6% στις ευρωαγορές με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Κάλυψε ένα μέρος των απωλειών της η ΒΜΡS, συνέχισαν πτωτικά οι άλλες ιταλικές τράπεζες.

Οι μετοχές τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών βρέθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις πιέσεις να επεκτείνονται και πέραν των ιταλικών χρηματοοικονομικών ομίλων.

Όπως παρατηρεί το newmoney.gr, οι επενδυτές φαίνεται ότι συνεχίζουν να ανησυχούν για το μέλλον της ΕΕ και για το ποια θα είναι η πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ενώ ο τραπεζικός κλάδος, με αφορμή τα τεράστια προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, συνεχίζει να βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων.

Πτώση 1,67% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 318 μονάδες, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται στο κόκκινο και τις απώλειές του από τις αρχές του έτους να πλησιάζουν το 13%.

Απώλειες 2,26% για την ιταλική αγορά, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί στις 15.423 μονάδες και τις 38 από τις 40 μετοχές του να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες. Αντιστροφή τάσεων για τη μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία ενισχύθηκε άνω του 6%, αφού, όμως, στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε φθάσει να καταγράφει απώλειες που έφθασαν στο 20%.

Η ΒΜΡS θεωρείται η «κορυφή του παγόβουνου» στον προβληματικό τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας, με την ΕΚΤ να έχει ξεκαθαρίσει ότι εντός της επόμενης τριετίας θα πρέπει να μειώσει κατά 40% τα επισφαλή της δάνεια. Η ΒΜPS φαίνεται βέβαιο ότι θα χρειαστεί σωτηρία καθώς, πέραν όλων των άλλων, τυχόν κατάρρευσή της θα πλήξει και το… πρεστίζ του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, με δεδομένο ότι πρόκειται για την αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου.

Μπορεί η BMPS να «γλίτωσε» στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες, καθώς η Banco Popolare Societa Cooperativa Scarl υποχώρησε κατά 12%, η Banca Ρopolare dell’Emilia Romagna, Societa cooperativa κατά 7,4% και η UniCredit κατά 2,41%.

Πέραν των ιταλικών τραπεζών στόχος ρευστοποιήσεων και αρκετοί τίτλοι γερμανικών τραπεζικών ομίλων με την Deutsche Bank να υποχωρεί άνω του 5% και την Commerzbank κατά 3,6%.

Απώλειες 1,67% για τον DAX 30 στις 9.373 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,25% στις 6.463 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 1,88% χαμηλότερα στις 4.085 μονάδες. Πτώση 1,75% για τον ΙΒΕΧ 35 στις 7.926 μονάδες.

Πηγή: protothema.gr

About Vassilis Batzis