Home / Βίντεο / Πρόκληση στα Ιμια: Το βίντεο που τράβηξαν οι Τούρκοι μέσα από την πυραυλάκατο

Πρόκληση στα Ιμια: Το βίντεο που τράβηξαν οι Τούρκοι μέσα από την πυραυλάκατο

Νέο υλικό στη δημοσιότητα

Εχει διάρκεια συνολικά 2:20 λεπτά και αποτυπώνει το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης

Ένα νέο βίντεο γυρισμένο μέσα από την τουρκική πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα με την προσέγγιση στις βρχονησίδες Ίμια δίνουν στη δημοσιότητα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στο βίντεο φαίνεται αρχικά ο Τούρκος στρατηγός να επιθεωρεί από τη γέφυρα του τουρκικού πολεμικού σκάφους την προσέγγισή του κοντά στα Ίμια.

Στη συνέχεια η κάμερα στρέφεται προς τα δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στα οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός κομάντος ενώ οι Τούρκοι στρατηγοί παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Το βίντεο έχει διάρκεια συνολικά 2:20 λεπτά και αποτυπώνει το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης καθώς τα σκάφη κινούνται σε μικρή απόσταση από τις ελληνικές βραχονησίδες και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια.

Δείτε βίντεο από το πολεμικό πλοίο με την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας στα Ίμια:

Πρώτη φορά η τουρκική στρατιωτική ηγεσία στα Ίμια

Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, δηλαδή τον αρχηγό τουρκικό γενικού επιτελείου και τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας στα Ίμια.

Φωτογραφιζόμενοι με φόντο τα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί θέλουν να στείλουν το μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη ότι τα δύο νησιά δεν αποτελούν ελληνικό έδαφος.

Κι όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιβαρυνθεί από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κι ενώ ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει δήθεν παραχωρήσει στην Ελλάδα 18 νησιά που υποτίθεται ότι ανήκουν στην… Τουρκία.

Η ελληνική αντίδραση

Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επισήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε ελληνική χωρική θάλασσα και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου. Κατά πληροφορίες, το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου αλλά και από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.

Αφού παρέμειναν για λίγα λεπτά κοντά στς βραχονησίδες Ίμια, η τουρκική πυραυλάκατος και τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν από την περιοχή.

Οι υπαινικτικές δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού

Προβληματισμό δημιουργούν και οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μετά την επίσκεψή του στα Ίμια.

Με μια διατύπωση που μόνο σαν κυνικά ειρωνική μπορεί να θεωρηθεί, αναφέρεται ότι ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός «δρα πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο».

Στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου προστίθεται ότι ο στρατηγός Ακάρ «τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του τουρκικού στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται», ενώ η ανάρτηση συνοδεύεται από 22 φωτογραφίες.

Τι ακριβώς σημαίνει η αναφορά του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι αυξάνονται οι προσπάθειες για την υποτιθέμενη προστασία των δήθεν δικαιωμάτων της Άγκυρας είναι κάτι που απομένει να φανεί αν κρύβει σχεδιασμό για συνέχιση ή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η «επίσκεψη» του ΑΓΕΕΘΑ στα Ίμια

 

Πηγές ελληνικού ΓΕΕΘΑ: «Στημένο μηντιακά»

«Επρόκειτο για ένα περιστατικό στημένο μηντιακά» σχολίασε ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr.

Ο ίδιος αξιωματικός τονίζει ότι λίγο μετά τον περίπλου των Ιμίων, οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν το… ανδραγάθημα της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, όπως αναφέρεται από το τουρκικό γενικό επιτελείο, μαζί με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού στρατηγό Σελίχ Ζεκί Τσολάκ, τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ και τον αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχο Ρετζέπ Μπουλέντ Μποστάνογλου αφού επιθεώρησαν τον ναύσταθμο του Ακσάζ επιβιβάστηκαν σε πυραυλάκατο που έπλευσε στα Ίμια.

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποβιβάστηκε στα Ίμια. Κατά πληροφορίες, τα πληρώματα των τουρκικών πολεμικών πλίων δεν αντέδρασαν ούτε και απάντησαν στις κλήσεις που έλαβαν από την ελληνική κανονιοφόρο Κραταιός και το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

ΓΕΕΘΑ: Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του τουρκικού πλοίου

Περίπου δύο ώρες αφού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση του πλου στα Ίμια τουρκικού πλοίου που μετέφερε τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:
«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Βίντεο από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis