Home / Ειδήσεις / Προς παράταση η αξιολόγηση -«Θετικό σενάριο ο Φεβρουάριος» λένε τώρα στην κυβέρνηση

Προς παράταση η αξιολόγηση -«Θετικό σενάριο ο Φεβρουάριος» λένε τώρα στην κυβέρνηση

Εργώδεις προσπάθειες σε όλα τα δυνατά επίπεδα καταβάλλουν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να «σκανάρουν» τις διαθέσεις των δανειστών και να διαλευκάνουν το θολό τοπίο των διαπραγματεύσεων για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συνεργάτες του επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου -παρασκηνιακών επαφών- με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Με βασικό στόχο να αρθούν τα όποια εμπόδια μέσω ενός συμβιβασμού τον οποίο η Αθήνα δείχνει διατεθειμένη να κάνει (χωρίς νομοθέτηση μέτρων), για να μην συρθεί η αξιολόγηση και να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το Μάρτιο.

«Tο πιο πιθανό είναι μια μικρή παράταση»

Αξιοπρόσεκτο, ωστόσο, είναι ότι όλοι οι κυβερνητικοί αποφεύγουν να δεσμευθούν για συμφωνία στα τέλη του μήνα. Και παρά το γεγονός ότι η 12η Ιανουαρίου (συνεδριάζει το euroworking group) αλλά και η 26η Ιανουαρίου (συνεδριάζει το eurogroup) αποτελούν κρίσιμες ημερομηνίες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε τότε θετικό φινάλε.

Πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μάλιστα, όπως εκτιμά υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος μετέχει και στον πρωινό καφέ «το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια μικρή παράταση». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αν η αξιολόγηση κλείσει τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου αυτό θα είναι το θετικό σενάριο. Γιατί και θα πάρει ανάσα η οικονομία και η κυβέρνηση. Ξορκίζοντας το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι διαβουλεύσεις και η βαλίτσα να πάει μακριά.

Καθοριστικό το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ο ρόλος του Ταμείου κρίνεται καθοριστικός. Το επιθυμητό από τους κυβερνητικούς παράγοντες -παρότι δημοσίως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τοίδιο το ΔΝT- είναι είτε αυτό να αποχωρήσει, είτε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει άμεσα.  Επιπλέον, λόγω του ότι ζητά περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από την κυβέρνηση σχολιάζουν πως «δεν μπορείς να δεσμευθείς για προληπτικά μέτρα το 2018» τονίζοντας ότι τότε τελειώνει και το Πρόγραμμα οπότε δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αθήνα «καίγεται» να κλείσει τώρα η αξιολόγηση και δεν αποκλείει αν όλες οι πλευρές κάνουν ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους να υπάρξει συμφωνία-πακέτο για αξιολόγηση και μεσοπρόθεσμο.

iefimerida.gr

About Andreas Chondros