Home / Ειδήσεις / Προς απελευθέρωση της αγοράς εταιρικών ομολόγων

Προς απελευθέρωση της αγοράς εταιρικών ομολόγων

Στο άνοιγμα της αγοράς εταιρικών ομολόγων, η οποία σήμερα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών, οδηγεί νομοθετική πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Τράπεζα της Ελλάδος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολίτικης του υπουργείου Οικονομικών.

Το ζήτημα αυτό συζητείται τα τελευταία τρία χρόνια και πλέον κρίθηκε πως είναι ώριμο να προχωρήσει. Πρέπει να τονισθεί πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία οργανωμένης αγοράς εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επενδυτές αλλά και αναδόχους.

Μέχρι και σήμερα τα βασικά εμπόδια είναι δύο: Το πρώτο αφορά στο διοικητικά καθορισμένο δικαιοπρακτικό επιτόκιο ομολογιακών εκδόσεων. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας ομολογιακά δάνεια που διατίθενται με δημόσια προσφορά, με ιδιωτική τοποθέτηση ή πρόκειται να εισαχθούν σε οργανωμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης φέρουν ανώτατο δικαιοπρακτικόεπιτόκιο 5,3%. Το επιτόκιο αυτό είναι σχεδόν το μισό από την απόδοση που προσφέρει σήμερα το 10ετές ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου (10,1%), κάτι που αυτομάτως το καθιστά μη ελκυστικό για τους επενδυτές.

Το δεύτερο εμπόδιο σχετίζεται με τους αναδόχους των εκδόσεων. Σήμερα μόνον πιστωτικά ιδρύματα και συγκεκριμένες ΕΠΕΥ έχουν αδειοδοτηθεί ως ανάδοχοι, κάτι που καθιστά την αγορά πολύ κλειστή, τις προμήθειες υψηλές και δεν βοηθά να λειτουργήσει ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης.

Και τα δύο προαναφερόμενα εμπόδια αντιμετωπίζονται με την νομοθετική πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο υπουργείο Οικονομικών. Αφενός προβλέπεται η άρση του πλαφόν (5,3%) στο δικαιοπρακτικό επιτόκιο ομολογιακών εκδόσεων, αφετέρου δίνεται η δυνατότητα σε όλε τις ΕΠΕΥ, ανεξαρτήτως λήψης άδειας αναδοχής να μετέχουν στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Αν και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να σηκώσουν το κόστος δανεισμού 9%-10% που θα συνόδευε μια ομολογιακή έκδοση είναι ελάχιστες, ενδεχόμενη εξομάλυνση της κατάστασης και ενδεχόμενη μείωση του ρίσκου χώρας, θα καθιστούσε πιο λειτουργική τη συγκεκριμένη αγορά και πιο ελκυστική για επενδυτές, ανάδοχους και εταιρείες.

Μια παράπλευρη απώλεια που θα μπορούσε να προκύψει είναι ότι ενδεχομένως η νέα αγορά θα «κανιβάλιζε» την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στερώντας της ένα μέρος της ρευστότητας της.

Πηγή:Insider.gr

About Vassilis Batzis