Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Προς αναβάθμιση των οδηγιών για τη χρήση μάσκας

Προς αναβάθμιση των οδηγιών για τη χρήση μάσκας

Σε αναβάθμιση των οδηγιών για την χρήση μάσκας οδηγούν οι ανησυχίες για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, ενώ η συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας έχει ανοίξει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε ότι το βασικό είναι να γίνεται σωστή χρήση των μασκών που ήδη χρησιμοποιούνται και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις υφασμάτινες, που πρέπει να τοποθετούνται καλά στο πρόσωπο, να είναι τριπλής στρώσης και να μην μπαίνει αέρα από το πλάι.

Σε ό,τι αφορά τη διπλή μάσκα τόνισε ότι συζητείται η χρήση της σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού, σε κλειστούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη. Όπως είπε, η διπλή μάσκα χρησιμοποιείται ως εξής: από μέσα η χειρουργική, η γνωστή πράσινη – μπλε και απ’ έξω μια υφασμάτινη. Αυτό, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. Γώγος, προσφέρει μια επιπλέον 10 περίπου 15% προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ο κ. Γώγος απάντησε ότι πρώτα θα γίνει η σχετική συζήτηση και μετά θα προκύψουν οι αναβαθμισμένες οδηγίες, ανάλογα με την περίπτωση και την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Σχετικές συζητήσεις γίνονται όπως είπε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και ακόμη δεν έχουν αλλάξει ούτε σε εαυτό το επίπεδο οι οδηγίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία διευκρίνισε ότι οι οδηγίες για την χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στην χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης σε πειραματική μελέτη του CDC που, όπως είπε, έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή, πρέπει απαραίτητα και οι δύο να φοράνε μάσκα. «Όταν και οι δυο φοράνε μάσκα η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμα περισσότερο την προστασία στο 96%. Όταν βέβαια μιλάνε για χρήση διπλής μάσκας, αναφέρονται στη χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω. Και βέβαια, πάντα μιλάμε για καλής ποιότητας υφασμάτινη μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος» σημείωσε.
«Είναι σημαντικό, όμως, να τονιστεί ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια, να γίνεται σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» πρόσθεσε.

Πηγή

About moneyreview