Home / Κόσμος / Προβάδισμα του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής

Προβάδισμα του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής

Με ποσοστό 36,8% προηγείται στις προκριματικές των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Αργεντινή ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ντανιέλ Σκιόλι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο Σκιόλι είναι υποψήφιος του κόμματος Μέτωπο για τη Νίκη της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες και έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει σταδιακά τις πολιτικές της που περιελάμβαναν ισχυρό κρατικό έλεγχο στην οικονομία.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Φερνάντες δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία στη σειρά, θα διεξαχθούν στις 25 Οκτωβρίου.

Στη δεύτερη θέση των χθεσινών προκριματικών βρίσκεται ο Μουρίσιο Μάκρι, ο φιλικός προς τις επιχειρήσεις δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, σκοπός του οποίου είναι να έχει μία καλή επίδοση τον Οκτώβριο ώστε να υπάρξει δεύτερος γύρος τον Νοέμβριο. Συγκέντρωσε ποσοστό 24,7% με καταμετρημένο το 24,5% των ψήφων.

Στις προκριματικές εκλογές κάθε κόμμα επέλεξε τον προεδρικό υποψήφιό του, όμως οι ψηφοφόροι ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν υποψήφιο αντίπαλου κόμματος. Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος που θα προηγηθεί στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό 45% των ψήφων ή ποσοστό 40% με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

Τόσο ο Σκιόλι όσο και ο Μάκρι είναι πρώην επιχειρηματίες με πιο ορθόδοξες πολιτικές απ΄ό,τι η Φερνάντες.

Ο Μάκρι δεσμεύεται για ταχεία απελευθέρωση των αγορών, ενώ ο Σκιόλι υποστηρίζει ότι μία “βαθμιαία διαδικασία επίλυσης” είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει η οικονομία διατηρώντας παράλληλα το ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας που πλέχθηκε αφότου η Φερνάντες ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία το 2007.

About totritomati