Home / Προτεινόμενα / Πούτιν: Ζητά μετρητά από τις μεγάλες εταιρείες καθώς αυξάνεται το κόστος του πολέμου

Πούτιν: Ζητά μετρητά από τις μεγάλες εταιρείες καθώς αυξάνεται το κόστος του πολέμου

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από ορισμένους παραγωγούς εμπορευμάτων και κρατικές εταιρείες και να περιορίσει τις μη αμυντικές δαπάνες, καθώς το κόστος της εισβολής στην Ουκρανία αυξάνεται.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν υψηλότερα μερίσματα από κρατικές εταιρείες και «εφάπαξ εισφορά» από τους παραγωγούς λιπασμάτων και άνθρακα, σύμφωνα με οδηγίες που εκδόθηκαν από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στα μέσα Δεκεμβρίου, και περιήλθαν στην κατοχή του Bloomberg.

Η κυβερνητική εντολή χαρακτηρίζει την όλη προσπάθεια μέρος «κινητοποίησης εσόδων». Προβλέπει επίσης επιπλέον δαπάνες της τάξης των 175 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (2,4 δισ. δολαρίων) για την επανεγκατάσταση 100.000 ανθρώπων από τη Χερσώνα στην Ρωσία, μια προφανής παραδοχή ότι το Κρεμλίνο έχει ελάχιστες ελπίδες να ανακαταλάβει την ουκρανική περιοχή που οι δυνάμεις του εγκατέλειψαν το φθινόπωρο λίγες εβδομάδες μετά την παράνομη προσάρτησή της.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας συμπιέζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο δεύτερο έτος τους και η ρωσική οικονομία συρρικνώνεται υπό το βάρος των σαρωτικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα μερίσματα και η έκτακτη εισφορά που κατέβαλε η Gazprom βοήθησαν να αυξηθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα στα τέλη του περασμένου έτους, προτού οι μεγάλες δεσμεύσεις για δαπάνες το Δεκέμβριο πιθανότατα βάλουν τον προϋπολογισμό στο «κόκκινο».

 
 

Κάποια από τα επιπλέον χρήματα είναι αναγκαία για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τον πόλεμο, σύμφωνα με πηγές. Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέγεθος των μερισμάτων ή την εφάπαξ εισφορά, σύμφωνα με τις πηγές, καθώς το ποσό θα εξαρτηθεί από το πώς πήγε ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το έτος 2022.
Οι αρχές θα προσπαθήσουν να ορίσουν μερίσματα πάνω από το 50% του καθαρού κέρδους για τις κρατικές εταιρείες όποτε είναι δυνατόν, ανέφεραν.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει «κανένας περιορισμός» στις στρατιωτικές δαπάνες για τον πόλεμο, με τα κοινωνικά προγράμματα να παραμένουν το μεγαλύτερο ενιαίο κονδύλι του προϋπολογισμού. Αντίθετα, οι δαπάνες για εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα είναι υπό εξέταση.
Πρόκειται για μια πράξη εξισορρόπησης που αποκαλύπτεται στην εντολή του πρωθυπουργού, η οποία απαιτεί μια «βελτιστοποίηση» των δαπανών του προϋπολογισμού εκτός της άμυνας και της ασφάλειας που θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 δισεκατομμυρίων ρουβλίων.

Χρηματοδοτικές ανάγκες
Με τα δημοσιονομικά ελλείμματα να εδραιώνονται για τα επόμενα χρόνια και τις διεθνείς αγορές χρέους να παραμένουν όλες κλειστές για τη Ρωσία, είναι επείγουσα ανάγκη η χρηματοδότηση της κυβέρνησης καθώς τα ενεργειακά της έσοδα υφίστανται πίεση.
Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πέρυσι προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ, αναμένει τώρα το έλλειμμα στο 2% τόσο το 2022 όσο και το 2023. Συνολικά, οι δαπάνες πέρυσι πιθανότατα έφτασαν τα 30 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ στα τέλη Δεκεμβρίου, ή περίπου 27% περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο Σιλουάνοφ έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αλλαγές στην φορολογική πολιτική φέτος, ακόμη και εάν οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυξηθούν. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
Gazprom: Φέτος οι χαμηλότερες εξαγωγές αυτού του αιώνα
Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν
Δέκα μήνες μετά την εισβολή: Τα πρώτα πλήγματα στη ρωσική οικονομία

 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview