Home / Αθλητισμός / Πορτογαλία το μεγαλείο σου! (video & Pics)

Πορτογαλία το μεγαλείο σου! (video & Pics)

Κόντρα στα προγνωστικά, χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο από το 25’ και παίζοντας μέσα στο «σπίτι» των Γάλλων, η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος χάρη στη γκολάρα του Έντερ (103’) που είχε περάσει ως αλλαγή, κατέκτησε για πρώτη στην ιστορία της το Euro.
Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, μπορεί να μην ήταν η ομάδα που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες, ωστόσο παρότι έχασε τον ηγέτη της από πολύ νωρίς, πήγε το ματς εκεί που ήθελε και βρήκε τον τρόπο για να… κλείσει το σπίτι των Γάλλων και να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης.

Άριστο κοουτσάρισμα από τον Σάντος, «χρυσή» αλλαγή ο Έντερ, όμως κορυφαίοι για τους πρωταθλητές Ευρώπης ήταν με διαφορά ο Ρουί Πατρίτσιο που έβγαλε τα… πάντα και ο Πέπε που «καθάρισε» σχεδόν όλες τις μονομαχίες που έδωσε.

Ανώτερη η Γαλλία, σοκ με Ρονάλντο

Το πρώτο 45λεπτο του τελικού ανήκε ολοκληρωτικά στη Γαλλία, αφού ήταν η ομάδα που κράτησε περισσότερη τη μπάλα στην κατοχή της, δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες και το μόνο που της έλειψε ήταν το γκολ. Από την άλλη πλευρά, οι Πορτογάλοι παρουσιάστηκαν πολύ νευρικοί από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρηση, ενώ από το 25’ και μετά στερήθηκαν τις υπηρεσίες του Ρονάλντο, που αποχώρησε τραυματίας και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για αυτούς.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος απείλησε πρώτη με τον Νάνι (4’), ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους Ίβηρες. Η Γαλλία ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, πίεσε ψηλά όποτε χρειάστηκε και με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών αγώνα δημιούργησε δύο σημαντικές ευκαιρίες με κεφαλιές των Γκριεζμάν και Ζιρού, τις οποίες πάντως εξουδετέρωσε ο Ρουί Πατρίτσιο.

Στο 17’ ο Κριστιάνο Ρονάλντο δέχτηκε ένα χτύπημα από τον Παγέ στο αριστερό γόνατο και από εκεί ξεκίνησαν τα… δύσκολα για τους Πορτογάλους. Ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης παρά τους φρικτούς πόνους που ένιωθε έκανε τρεις προσπάθειες για να συνεχίσει, όμως στο 25’ κατέρρευσε και ξέσπασε σε κλάματα, ζητώντας αλλαγή. Όπως ήταν αναμενόμενο η συγκεκριμένη εξέλιξη επηρέασε πολύ τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος, αφού ήξεραν ότι για το υπόλοιπο του τελικού θα έπαιζαν χωρίς τον ηγέτη τους.

Αντίθετα, οι «τρικολόρ» συνέχισαν στο ίδιο τέμπο και στο 34’ έχασαν ακόμη μία κλασική ευκαιρία, αυτή τη φορά με σουτ του Σισοκό, όμως ο Ρουί Πατρίτσιο φώναξε ξανά «παρών» και κράτησε ανέπαφη την εστία του. Έτσι, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς σκορ και άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για το δεύτερο μισό, με τους Γάλλους πάντως να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, δεδομένου ότι οι Ίβηρες στερούνταν τις υπηρεσίες του κορυφαίου παίκτη τους.

Ευκαιρίες, δοκάρι για τη Γαλλία και… παράταση

Στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε. Η Γαλλία με την είσοδο του Κομάν στο παιχνίδι έγινε ακόμη πιο δραστήρια, πίεζε κατά διαστήματα τον αντίπαλο, όμως δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στο 66’ έφτασε για τρίτη φορά μια ανάσα από το γκολ, όμως ο Γκριεζμάν δεν σημάδεψε σωστά και έχασε την ευκαιρία να βάλει την ομάδα του σε θέση οδηγού.

Έτσι, ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα, με τους Πορτογάλους να αμύνονται στο μισό γήπεδο και να ψάχνουν την ευκαιρία για να χτυπήσουν στην κόντρα. Η Γαλλία απείλησε ξανά στο 75’, αυτή τη φορά με τον Ζιρού, όμως ο Ρουί Πατρίτσιο είχε κατεβάσει… ρολά. Η απάντηση της Πορτογαλίας ήρθε πέντε λεπτά αργότερα με διπλή ευκαιρία των Νάνι, Κουαρέσμα, ωστόσο ο Γιορίς αν και δεν είχε χρειαστεί σχεδόν καθόλου μέχρι εκείνο το σημείο, φώναξε «παρών».

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η οικοδέσποινα Γαλλία αύξησε ακόμη περισσότερο την πίεση της, αφού ήθελε να… αποφύγει την παράταση. Απείλησε αρχικά με μακρινό σουτ του Σισοκό στο 84’ και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο γκολ, όμως το πλασέ του Ζινιάκ από το ύψος της μικρής περιοχής σταμάτησε στο δοκάρι και το ματς οδηγήθηκε σε ημίωρη παράταση.

Πάτησε… Έντερ στην κούπα

Στο πρώτο μισό της παράτασης ο ρυθμός έπεσε αισθητά και οι δύο ομάδες με εμφανή τα σημάδια κόπωσης επιδόθηκαν σε σκληρά μαρκαρίσματα. Από φάσεις, λίγα πράγματα, αφού αμφότεροι κοιτούσαν περισσότερο πως θα κρατήσουν το μηδέν. Στο 104’ οι Πορτογάλοι απείλησαν με κεφαλιά του Έντερ, όμως ο Γιορίς ήταν στο σωστό σημείο και απομάκρυνε.

Στην επανάληψη τα πράγματα άλλαξαν, αφού η Πορτογαλία πήρε περισσότερα μέτρα στο γήπεδο και στο 108’ απάντησε στο δοκάρι των Γάλλων με τον Γκερέιρο. Αυτή, ωστόσο ήταν μόνο η προειδοποιητική βολή, αφού ένα λεπτό αργότερα ο Έντερ με μία απίστευτη έμπνευση (μακρινό σουτ), νίκησε τον Γιορίς και έστειλε στα… ουράνια τους συμπατριώτες του! Στον εναπομείναντα χρόνο οι «τρικολόρ» δεν είχαν αντίδραση και η Πορτογαλία κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.


Οι συνθέσεις των ομάδων:

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος/4-1-3-2): Ρουί Πατρίτσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο, Ρενάτο Σάντσες (79’ Έντερ), Άντριεν Σίλβα (66′ Ζοάο Μουτίνιο), Κ. Ρονάλντο (25’ Κουαρέσμα), Νάνι.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ/4-4-2):
Γιορίς, Σανιά, Κονσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Ματουιντί, Πογκμπά, Σισοκό (110’ Μαρσιάλ), Γκριεζμάν, Παγέ (58’ Κομάν), Ζιρού (78’ Ζινιάκ).

Διαιτητής: Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)

Πηγή:Novasports.gr

About Vassilis Batzis