Για ανυπέρβλητα εμπόδια στον εμβολιασμό των υπέργηρων (άνω των 85 ετών) που έχουν προβλήματα μετακίνησης κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ μετά την καταγγελία της ότι έγιναν αιφνιδιαστικές αλλαγές στον τρόπο εμβολιασμού και στο πλαίσιο αυτό τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Δεν έχει προβλεφθεί τρόπος διακομιδής

Μάλιστα όπως προκύπτει από τις καταγγελίες τα νοσοκομεία δεν προσφέρονται για να καλύψουν τις ανάγκες του εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, τα στελέχη της έχουν δεχθεί σήμερα πλήθος τηλεφωνημάτων από συγγενείς κατάκοιτων υπέργηρων που βρίσκονται σε απόγνωση επειδή δεν έχει προβλεφθεί τρόπος διακομιδής των γονιών τους σε εμβολιαστικά κέντρα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς τα εμβολιαστικά κέντρα που είχαν σχεδιασθεί στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και είναι κοντά στα σπίτια τους δεν φαίνεται να λειτουργούν.

Οι καταγγελίες δε, κάνουν λόγο ότι οι συγγενείς των ηλικιωμένων που περιμένουν να εμβολιαστούν, απευθύνονται στα εμβολιαστικά κέντρα και παίρνουν την απάντηση πως «εάν δεν έχουν τρόπο να μεταφέρουν τους γονείς τους να μην κλείσουν ραντεβού και να περιμένουν άλλης εταιρείας εμβόλιο!»

Μεγάλη επικινδυνότητα

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία που ξαφνικά θα λειτουργούν με μεγάλη επικινδυνότητα για τον εμβολιασμό των υπέργηρων πολλοί εκ των οποίων είναι κατάκοιτοι δεν σχεδιάστηκαν για αυτό το σκοπό. Αρκετά βρίσκονται σε σημεία που δεν μπορούν να υποδεχθούν φορεία με κατάκοιτους».

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα πρέπει να γίνει με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την μέριμνα για τη διακομιδή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάει επίσης να υπάρχουν Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στελεχωμένες και εξοπλισμένες προκειμένου να εμβολιάζουν στα σπίτια όσους αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως στις προνοιακές μονάδες.

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι «το εμβόλιο είναι ασφαλές εκτός ψυγείου 2 ώρες μέχρι τη διάλυση και έξι ώρες μετά. Ως εκ τούτω είναι δικαιολογία ότι δεν αντέχει το εμβόλιο».

Έχουν αποδυναμωθεί τα νοσοκομεία

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλοντας τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα για το γενικό πληθυσμό τόνιζε:

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κοροναϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού».

Παράλληλα γνωστοποιούσε πως για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα ήδη από χτες το βράδυ ηλικιωμένοι δέχονται μηνύματα ώστε να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία και όχι κέντρα Υγείας.

«Τα νοσοκομεία δεν γνωρίζουν τίποτα. Δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για το προσωπικό, ούτε για την διεύρυνση του ωραρίου», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος κάνοντας λόγο για κρυφό σχεδιασμό με κίνδυνο μάλιστα την διασπορά του ιού μέσα από τα νοσοκομεία.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο παρακάτω μήνυμα, ηλικιωμένος που κατοικεί στο Περιστέρι και ξεκίνησε τη διαδικασία για να κάνει το εμβόλιο, αφού υπέβαλε τα στοιχεία του, έλαβε μήνυμα SMS να προσέλθει στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, «Γεννηματάς» προκειμένου να εμβολιαστεί.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο