Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πληθωρισμός: Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα χρήματά σας

Πληθωρισμός: Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα χρήματά σας

Από τα ράφια του σούπερ μάρκετ και τις αντλίες του βενζινάδικου έως τις σελίδες των εφημερίδων, είναι σαφές ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο αυτή τη στιγμή.
«Ο πληθωρισμός σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του όταν κάνει τον οικονομικό σχεδιασμό του. Είναι σαν ένας αόρατος φόρος – ροκανίζει την αξία των περιουσιακών σου στοιχείων, το κεφάλαιο και την αγοραστική σου δύναμη», εξηγεί στο Business Insider ο Eric Brotman. «Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ότι είχαμε πολλά χρόνια να δούμε πληθωρισμό όπως ο σημερινός, για αυτό έχουμε ολόκληρες γενιές που δεν έχουν βιώσει ξανά κάτι τέτοιο».

Οικονομικοί σύμβουλοι έδωσαν στο Business Insider πέντε συμβουλές για όσους θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους έναντι του υψηλού πληθωρισμού:
1.       Ελέγχετε συχνότερα τα οικονομικά σας
Σύμφωνα με την Marigny deMauriac, κανείς πρέπει να τσεκάρει τα έσοδα και τα έξοδά του συχνά, όταν οι τιμές αυξάνονται με αυτούς τους ρυθμούς. Η οικονομική σύμβουλος συστήνει να γίνεται μία φορά τον μήνα. «Εάν για παράδειγμα ξοδεύετε περισσότερα χρήματα σε βενζίνη για να πηγαίνετε στη δουλειά σας, ίσως να χρειάζεται να μειώσετε τις δαπάνες σας σε άλλους τομείς για να μην βγείτε εκτός προϋπολογισμού. Οι μικρές αλλαγές συσσωρεύονται με τον καιρό, έστω και εάν δεν καταλαβαίνετε την επίπτωση άμεσα», λέει.

2.       Επανεξετάστε τις θέσεις σας σε μετρητά
Ο Eric Brotman εξηγεί ότι σε περιόδου πληθωρισμού, το να κρατά κανείς πολλά μετρητά σε καταθετικούς λογαριασμούς δεν βοηθά. «Τα μετρητά μένουν πίσω σε σχέση  με το κόστος όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών και πρακτικά παίρνετε αρνητικές αποδόσεις από τα χρήματά σας», λέει. Θα πρέπει να έχετε μετρητά για τα τρέχοντα έξοδα και τις έκτακτες ανάγκες, αλλά ίσως είναι ώρα να στρέψετε ένα μέρος από αυτά σε άλλες επενδύσεις.
3.       Αποπληρώστε τα χρέη σας
«Ο συνδυασμός του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων σημαίνει ότι το χρέος επιβαρύνει περισσότερο τους ανθρώπους», λέει ο Jay Zigmont. «Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα αυξηθούν. Εάν προσθέσετε σε αυτά τα επιτόκια και τις υψηλότερες τιμές για τα πάντα, τότε θα πρέπει να περιμένετε ότι τόσο το υπόλοιπο που χρωστάτε όσο και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα αυξηθούν». Για αυτό και ο σύμβουλος συστήνει να σταματήσετε να πληρώνετε με πιστωτικές κάρτες και να μην πάρετε άλλα δάνεια. «Για να κάνετε πρόοδο στην αποπληρωμή των χρεών σας, πρέπει να σταματήσετε να τα αυξάνετε. Και μετά, να θέσετε έναν στόχο για να αποπληρώσετε τα χρέη αυτά όσο συντομότερα μπορείτε».
4.       Προσπαθήστε να αυξήσετε τα εισοδήματά σας
Εάν ο πληθωρισμός έχει δραστικές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής ή τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η deMauriac συστήνει να μην ελέγξετε μόνο τα έξοδα, αλλά και να βρείτε τρόπους να αυξήσετε τα έσοδα, ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε στις αυξημένες τιμές.
«Αυτό μπορεί να σημαίνει να πιάσετε μια δεύτερη, part-time δουλειά, να αναλάβετε και άλλα καθήκοντα, να αλλάξετε καριέρα, να διαπραγματευτείτε μια προαγωγή ή αύξηση ή να επενδύσετε σε μία νέα ευκαιρία καριέρας», εξηγεί.
5.       Επανεξετάστε τις επενδύσεις σας σε ομόλογα
«Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, λόγω του ότι νέα ομόλογα θα εκδοθούν, προσφέροντας υψηλότερους τόκους», εξηγεί η Haley Tolitsky. «Εάν έχετε ομόλογα στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο, φροντίστε να μην έχετε επενδύσει υπερβολικά συντηρητικά με βάση τον χρονικό ορίζοντά σας και εξετάστε τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ομόλογα, έναντι των μακροπρόθεσμων, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις μεταβολές των επιτοκίων. Οι μετοχές, από την άλλη πλευρά, τείνουν να ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αν και μπορεί να εμφανίζουν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, με τις αλλαγές στην οικονομία».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: 
Goldman Sachs: Πώς να επενδύσετε στον καιρό του στασιμοπληθωρισμού
Deutsche Bank: Ετοιμαστείτε για απότομη προσγείωση 
JP Morgan: Συστήνει κατοχύρωση κερδών στα χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview