Home / Διεθνή / Περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων θα εξετάσει η ΕΚΤ

Περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων θα εξετάσει η ΕΚΤ

Την περιστολή του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αλλά μόνο εάν η οικονομία συνεχίσει να υπεραποδίδει των προσδοκιών, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Νοτ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι επιδόσεις της οικονομίας της ευρωζώνης είναι ήδη καλύτερες από το αναμενόμενο για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από τον Σεπτέμβριο και η ισχυρή πορεία μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Νοτ.

«Μόνο εάν η οικονομία τα πάει ακόμα καλύτερα από αυτό που τώρα αναμένουμε στις εκτιμήσεις μας, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε να προχωρήσουμε νωρίτερα σε περιστολή», δήλωσε ο Νοτ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων της ΕΚΤ που διαρκεί έως τα τέλη του έτους.

Ο Νοτ πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν οι αγορές ομολόγων συνεχιστούν έως τα τέλη του έτους, βάσει του μέχρι στιγμής προγραμματισμού, θα πρέπει τότε να περισταλούν το συντομότερο δυνατόν το 2018.

Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα κάποιων φορέων χάραξης πολιτικής να επανεξετάσει η τράπεζα τις κατευθύνσεις της πολιτικής της αναφορικά με την παραμονή των επιτοκίων στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας αγορών περιουσιακών στοιχείων.

About Andreas Chondros