Home / BUSINESS & FINANCE / Περιορίστηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα – Στα 30,6 δισ. ευρώ

Περιορίστηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα – Στα 30,6 δισ. ευρώ

Στα 30,6 δισ. ευρώ περιορίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, από 37,8 δισ. ευρώ  τον Σεπτέμβριο και 35,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2022.
Οι αυξημένες ανάγκες τον Δεκέμβριο για πληρωμές τακτικών και έκτακτων επιδομάτων και την προεξόφληση των διμερών δανείων από χώρες της Ευρωζώνης (GLF) ξεφούσκωσαν, όπως φαίνεται, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 7 δισ. ευρώ.  

Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους μεταφέρεται πλέον για το νέο χρόνο, καθώς θα αρχίσουν να δρομολογούνται οι νέες έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές.  Όπως υπογραμμίζει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωση του για την εκδοτική στρατηγική το επόμενος έτος, η υπεραπόδοση είσπραξης εσόδων το 2022 και  η προληπτική διαχείριση του χρέους επέτρεψε να διατηρηθούν τα ταμειακά αποθέματα κοντά στα  30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, παρά τις υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης και  την αυξημένη αστάθεια της αγοράς.
Σύμφωνα πάλι με τον ΟΔΔΗΧ, τα  ταμειακά αποθέματα καλύπτουν περισσότερα από 3 χρόνια ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, παρέχοντας σημαντικό απόθεμα έναντι οποιασδήποτε κινδύνους μεσοπρόθεσμα  αναχρηματοδότησης και επιτοκίου.

Ζεστό χρήμα 7 δισ. ευρώ
Δεδομένων των υψηλών αν και μειωμένων ταμειακών διαθεσίμων, των αναμενομένων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων προς τη χώρα  από τα  ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά σχήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας  όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και της ενεργειακής κρίσης και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών για το έτος 2023, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος θα  είναι περιορισμένη, με το συνολικό ποσό νέων εκδόσεων να περιορίζεται στα 7 δισ. ευρώ με τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2023 να είναι στα 15,4 δισ. ευρώ  από 24,8 δισ. ευρώ το 2022.
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το 2023 άλλα 4,2 δισ. ευρώ  θα έρθουν στα κρατικά ταμεία μέσω των ευρωπαϊκών εργαλείων όπως του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ 2  δισ. ευρώ  θα προέλθουν από αποκρατικοποιήσεις. 
 Ο στόχος, πάντως, της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας παραμένει  και ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμα.
Κατά το νέο έτος θα επιχειρηθεί και έκδοση ελληνικών «πράσινου»  ομολόγου  με στόχο την επέκταση της επενδυτικής βάσης και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές και  θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη. 
Διαβάστε επίσης: 
Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023
Ο εθνικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας – Τα 8 σενάρια βιωσιμότητας του χρέους
Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά, μην το χαλάσουμε ενόψει εκλογών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview