Home / BUSINESS TALK / Περί πειρατών, επενδυτών, κορβετών και αυξήσεων κεφαλαίου

Περί πειρατών, επενδυτών, κορβετών και αυξήσεων κεφαλαίου

Ιδιαίτερα στενός φαίνεται ότι έχει γίνει ο κλοιός των Αρχών γύρω από τους πειρατές της συνδρομητικής τηλεόρασης. Πρόσφατα, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διάθεσης, μέσω ειδικού λογισμικού, συνδρομητικών καναλιών που φέρεται να έχει προκαλέσει ζημία ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Με τη νομοθεσία να έχει αλλάξει για αυτής της κατηγορίας τα αδικήματα, στις δικογραφίες περιλαμβάνονται και ονόματα όσων, απλώς, έχουν πρόσβαση σε πειρατικά κανάλια. Ετησίως, η δραστηριότητα αυτή υπολογίζεται ότι προκαλεί ζημία της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στις εταιρείες.
Συμφωνία για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών που θα βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπέγραψαν η ONEX Shipyards, βασικός μέτοχος των ναυπηγείων, και ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Fincantieri S.p.A. Η Fincantieri είναι εκ των υποψηφίων για την προμήθεια κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού και η συνεργασία της με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε περίπτωση που κερδίσει τη σύμβαση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάταξη του συγκροτήματος. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη ναυπήγηση 2+1 κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία και μεταφορά τεχνολογίας και εξοπλισμού στα ναυπηγεία, προϋπολογισμού της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Υπόσχεται δε, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, τη δημιουργία 2.500 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως προ εβδομάδος ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος Naval Group υπέβαλε τη δική του πρόταση για τις κορβέτες στο ελληνικό Δημόσιο, που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τριών τέτοιων πλοίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
«Ανοιχτή σε όλους είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank» που προγραμματίζεται για το α΄ τρίμηνο του 2023 και εξελίσσεται σε σίκουελ με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Αυτό διαμηνύουν πηγές της ΤτΕ, όπως έγραψε η Καθημερινή την Κυριακή, απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι υποψήφιοι ιδιώτες μέτοχοι και συγκεκριμένα η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington έναντι της εποπτικής αρχής. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές, αφήνει να εννοηθεί η ΤτΕ, ανοίγοντας το παιχνίδι για τη συμμετοχή άλλων ιδιωτών στην προγραμματισμένη ΑΜΚ, σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ. Η ενόχληση της ΤτΕ αποδίδεται στις καθυστερήσεις ως προς την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας από την κοινοπραξία για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ, του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και του πλάνου εξυγίανσης από τον όγκο των κόκκινων δανείων που βαραίνουν την Attica Bank.
Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Attica Bank, η τράπεζα υπέβαλε στην TτE το εγκριθέν από το Δ.Σ. επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο των ετών 2022-2025 με ενσωματωμένο το σχέδιο αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας και όπως ενημερώνει σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας θα τεθεί προς έγκριση το σχέδιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο επίσης θα υποβληθεί στην ΤτΕ. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η τράπεζα κοινοποίησε κοινή επιστολή του ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington Solutions και Rinoa (ως επενδυτικό όχημα το οποίο συμβουλεύει η Ellington Solutions) περί της συμμετοχής των βασικών μετόχων στην επικείμενη ΑΜΚ της τράπεζας και όπως υποστηρίζει, η υλοποίηση των πράξεων και διαδικασιών κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας εξελίσσεται κατά τον σχεδιασμό και με τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 30 Δεκεμβρίου.
Η ανακοίνωση «περί συμμετοχής των βασικών μετόχων στην επικείμενη ΑΜΚ» της Attica Bank προκάλεσε την απόσυρση του ενδιαφέροντος από την Thrivest Holding, πηγές της οποίας δήλωσαν ότι μετά την εξέλιξη αυτή «δεν θα ασχοληθούν περαιτέρω με πιθανή επενδυτική της συμμετοχή στην Attica Bank». Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν σε ό,τι αφορά την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, στον βαθμό που το ζητούμενο δεν είναι η δέσμευση του ΤΧΣ στην επικείμενη ΑΜΚ, αλλά η δέσμευση του Ellington και μάλιστα με τρόπο που να πιστοποιεί την ύπαρξη των χρημάτων. Ίδωμεν
Κατά 67,3% καλύφθηκε η ΑΜΚ της Lavipharm μέσω της δημόσιας προσφοράς μετοχών αντλώντας 39,08 εκατ. ευρώ. Για τα αδιάθετα όμως έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον ισχυρίζονται οι αναδοχοι…Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προχωρεί σε ΑΜΚ ύψους 58 εκατ. ευρώ. Μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής αντλήθηκε ποσό ύψους 39.083.336,94 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 114.950.991 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και τιμή 0,34 ευρώ. Ετσι, το Δ.Σ. θα ασκήσει τη δυνατότητά του και θα διαθέσει τις 55.637.244 μετοχές που έμειναν αδιάθετες κατά την κρίση του.
Για περισσότερα από 560 επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό, με προϋπολογισμό 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχουν κατατεθεί, σε διάστημα τριών μηνών, αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Πρόκειται για νέες ξενοδοχειακές μονάδες που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα, εκτός από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ του αναπτυξιακού δεν επαρκούν για να ενισχυθούν τα επενδυτικά έργα. Ετσι ζητούν την αύξησή τους.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview