Home / Διεθνή / ΠΓΔΜ κοιτάζει Αυστρία για τα σύνορα, οι «28» δυσκολεύονται με την Τουρκία

ΠΓΔΜ κοιτάζει Αυστρία για τα σύνορα, οι «28» δυσκολεύονται με την Τουρκία

Και η Αλβανία καλεί την Ιταλία

Βρυξέλλες
Καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για τη δεύτερη Σύνοδο της ΕΕ επί της συμφωνίας με την Τουρκία -η οποία κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται- οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου δείχνουν πως σκοπεύουν να κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν κλειστό. Η Αυστρία προσφέρει βοήθεια στην ΠΓΔΜ για τη συνοριακή φύλαξη, ενώ η Αλβανία ζητά ιταλική συνδρομή για να μην ανοίξει νέος διάδρομος.

Oι διαφωνίες για τη συμφωνία με την Τουρκία περισσεύουν την παραμονή της Συνόδου, δέκα ημέρες μετά την «αιφνιδιαστική προσφορά» του Αχμέτ Νταβούτογλου στους «28».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε χαρακτηριστικά την Τρίτη από τη Λευκωσία ότι «μένει ακόμη πολλή δουλειά», χωρίς να κρύβει ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αναφορά ήρθε από κυπριακό έδαφος: Η Λευκωσία είναι μία από τις χώρες που έχουν δείξει τις επιφυλάξεις τους για σημεία της συμφωνίας με την Άγκυρα, κυρίως όσον αφορά το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης επανέλαβε την αντίθεσή του εάν η τουρκική πλευρά δεν «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Οι διαφωνίες δεν περιορίζονται εκεί. Η Γαλλία είχε ήδη δείξει, διά των όσων είχε πει ο Φρανσουά Ολάντ την πρώτη κιόλας ώρα μετά την «ημιτελή Σύνοδο», ότι κρατά αυστηρή στάση ειδικά στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζα. Το Παρίσι δεν έχει φανεί να μετακινείται στο ζήτημα, βάσει των όσων επανέλαβε και ο γάλλος πρωθυπουργός – και αυτό, ενώ η βίζα προκαλεί δυσφορία και σε αρκετές άλλες πρωτεύουσες.

Η δυσκολία της συμφωνίας φαίνεται και στο ίδιο το Βερολίνο: Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιζητεί να καταλήξει σε συνεννόηση με την Άγκυρα ελπίζοντας σε διέξοδο από την προσφυγική κρίση, όμως ο κυβερνητικός εταίρος από το Μόναχο -το βαυαρικό αδελφό κόμμα CSU- είπε κατηγορηματικά πως δεν θέλει η βίζα να βρίσκεται στο πακέτο.

Η θέση της γερμανικής ηγεσίας είναι ακόμη πιο δύσκολη μετά τις τρεις κρατιδιακές κάλπες: Η πίεση στο εσωτερικό είναι ισχυρότερη και κατ’ επέκταση ο τουρκικός παράγοντας γίνεται λίγο ακόμη πιο σημαντικός για την γερμανίδα καγκελάριο.

H Aυστρία προσφέρεται για την ΠΓΔΜ – Τίρανα καλούν Ρώμη

Στο ενδοευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξελίξεις απλώς επιβεβαιώνουν τη δεδομένη -και την Αθήνα- πρόθεση για σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου, ενώ κυριαρχεί εικόνα «προλπτικών δράσεων» εναντίον ανοίγματος νέου διαδρόμου από βόρεια Ελλάδα μέσω Αλβανίας προς την Αδριατική και, στη συνέχεια την Ιταλία.

Ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντοσκότσιλ ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα Welt, πως η Βιέννη έχει προσφέρει στην ΠΓΔΜ υποστήριξη για διαφύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα. «Εξετάζεται εάν μπορούμε να βοηθήσουμε με τεχνικά μέσα, όπως για παράδειγμα μέσα νυχτερινής όρασης» είπε.

Δείχνοντας ξεκάθαρα τη γενικότερη θέση της Αυστρίας κάλεσε σε υποστήριξη από την ΕΕ «εκείνων των χωρών που αναλαμβάνουν για εμάς το σημαντικό έργο της φύλαξης των συνόρων». Σε αυτές συγκαταλέγονται όχι μόνο η ΠΓΔΜ (η οποία «προσφέρει τα μέγιστα», όπως υπογράμμισε ο Ντοσκότσιλ) αλλά και η Βουλγαρία.

«Ο βαλκανικός διάδρομος πρέπει οπωσδήποτε να μείνει κλειστός» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη είναι και η ατμόσφαιρα προς την αλβανική πλευρά. Περιμένοντας την ιταλική αντιπροσωπεία την επόμενη εβδομάδα, τα Τίρανα καλούν τη Ρώμη σε συνδρομή για την φύλαξη των συνόρων: «Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Ιταλίας για να ενισχύσουμε τα σύνορα και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην περίπτωση που κύμα μεταναστών κινηθεί προς την αλβανική μεθόριο» είπε ο αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι.

«Η Αλβανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τέτοιο κύμα» είπε, αποκλείοντας επίσης να ανοίξουν «σε καμία περίπτωση» τα ελληνοαλβανικά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν υπάρξει προσπάθειες διέλευσης, είπε ο Ταχίρι.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis