Home / Ελλάδα / Παυλόπουλος: Σήμερα το δικαίωμα στην ιδιοκτησία κινδυνεύει

Παυλόπουλος: Σήμερα το δικαίωμα στην ιδιοκτησία κινδυνεύει

Συνάντηση με ιδιοκτήτες ακινήτων

Αθήνα

Την πεποίθησή του ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι αμέσως συνδεμένο με την όλη πορεία, την εξέλιξη και τη θεμελίωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του το απόγευμα της Παρασκευής με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και τη Διεθνή Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η ομαλή άσκηση και απόλαυση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας, είναι ένας σημαντικός δείκτης για το πώς πηγαίνει η οικονομία κάθε κράτους, πρόσθεσε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά ακινήτων και η πορεία της αγοράς ακινήτων είναι ένας από τους βασικούς δείκτες του αν και κατά πόσον προοδεύει μία οικονομία, ή εάν, αντιθέτως, μία οικονομία έχει υφεσιακές τάσεις» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και παρατήρησε ότι σήμερα, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία κινδυνεύει από δύο υπονομευτικές τάσεις που υπάρχουν:

«Η μία απ’ αυτές αφορά την οικονομία, η άλλη αφορά τον στενότερο τομέα της φορολογίας. Δυστυχώς η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και ιδίως οι ανεξέλεγκτες τάσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν εμπλέξει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία σε μία ‘στοιχηματική’ -ας το πω έτσι- διαδικασία. Σε μία διαδικασία υψηλού ρίσκου, με στόχο την επίτευξη υψηλού κέρδους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν η βασική αιτία που ανέδειξε την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008» σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ένα δεύτερο σήμα κινδύνου το οποίο αναδεικνύεται, και πολύ περισσότερο στην χώρα μας αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι η πληγή την οποία φέρει η ακίνητη ιδιοκτησία, εξαιτίας του ότι φορολογείται κατά τρόπο δυσανάλογο σε σχέση με αυτό το οποίο αποδίδει.

«Κυρίως, δε, φορολογείται με αντικειμενικές αξίες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματική αξία ενός ακινήτου, πράγμα το οποίο, όπως αντιλαμβάνεται καθένας, έχει ως συνέπεια να μετατρέπεται το δικαίωμα σε ένα επαχθές βάρος και να παρακινούνται οι ιδιοκτήτες, αντί να επενδύσουν περισσότερο στην ιδιοκτησία τους, να απαλλαγούν από αυτήν» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ευτυχώς, με την συμβολή του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα, που είναι θεματοφύλακας όλων των δικαιωμάτων και ιδίως του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αρχίζει να επανέρχεται η φορολόγηση της ιδιοκτησίας -ή ελπίζω ότι θα επανέλθει η φορολόγηση της ιδιοκτησίας- στα επίπεδα εκείνα που αντιστοιχούν στην πραγματική αξία ενός ακινήτου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και αυτό πρέπει να γίνει, «όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης απέναντι στον ιδιοκτήτη, αλλά και γιατί δίχως αυτή την εξομάλυνση -ας το πω έτσι- η αγορά ακινήτων δεν θα μπορέσει να συμβάλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την βαθιά κρίση που την μαστίζει». Δίχως αυτή την προϋπόθεση, «θα είναι εξαιρετικό δύσκολο να ανακάμψουμε γενικότερα, πράμα το οποίο συνιστά μία επιτακτική ανάγκη, ιδίως αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον με χαρά υποδέχομαι ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο προστατεύουν ένα δικαίωμα που τους ανήκει, αλλά αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα θεσμών και Οικονομίας γενικώς».

Αναφερόμενος στους εκπροσώπους της (ΠΟΜΙΔΑ) ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι γνωρίζει την προσπάθεια που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να εξάρω τις δραστηριότητες της Ενώσεως σας, ιδίως από το 2004 και επέκεινα, και την προσωπική συμβολή του Προέδρου σας, του κυρίου Στράτου Παραδιά, για τον οποίον εμείς είμαστε περήφανοι εδώ στην Ελλάδα. Και ελπίζω ότι αυτή του η συμβολή θα εκτιμηθεί όπως αρμόζει από το εκλεκτορικό σώμα της Ενώσεως σας, όταν θα έρθει η ώρα».

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

About admin