Home / Αστεία / Παραλλαγή και καμουφλάζ στο γραφείο: Πώς θα κρύψετε από το αφεντικό σας τα sites με τα οποία τεμπελιάζετε

Παραλλαγή και καμουφλάζ στο γραφείο: Πώς θα κρύψετε από το αφεντικό σας τα sites με τα οποία τεμπελιάζετε

Η δουλειά γραφείου έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Μεταξύ των πρώτων είναι το ότι στις άκρες των δαχτύλων σας βρίσκεται ολόκληρο το Ίντερνετ, όπου μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βρείτε άπειρες σελίδες και υπηρεσίες όπου μπορείτε να περάσετε τον χρόνο σας πιο ευχάριστα από ό,τι θα το κάνατε με τα κανονικά σας καθήκοντα (κοινώς, να χαζολογήσετε). Μεταξύ των δεύτερων είναι τα εξής: α) Ακριβώς επειδή είναι πολύ εύκολο, πολλοί εργοδότες ή προϊστάμενοι είναι «υποψιασμένοι» β) Αν δεν είστε κάποιος με πάρα πολύ μεγάλες γνώσεις ΙΤ (υπολογιστών) ώστε να μπορείτε να κρύψετε τα ίχνη σας (που και πάλι είναι δύσκολο), η δραστηριότητά σας στον υπολογιστή σας στη δουλειά τελεί υπό την επίβλεψη του τμήματος ΙΤ, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να…εκτεθείτε, αν δημιουργήσετε υποψίες. Και φυσικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υπερβολικής σιγουριάς/ επανάπαυσης, με αποτέλεσμα πιθανόν να δει στην οθόνη σας πράγματα που δεν θα έπρεπε να δει.

Είναι γεγονός ότι, εάν το ΙΤ σας «βάλει στο μάτι», δεν τη γλιτώνετε (εκτός αν είστε κάποιος υπερχάκερ, αλλά και πάλι, σε αυτή την περίπτωση, μάλλον θα *είστε* στο ΙΤ) – αλλά για «επιφανειακή» παραλλαγή/ κάλυψη/ απόκρυψη, υπάρχουν κάποια πραγματάκια που μπορούν να σας σώσουν σε μια ατυχή στιγμή απροσεξίας (πχ περνάει ξαφνικά το αφεντικό σας/ ο αχώνευτος συνάδελφος/ η γυναίκα σας και βλέπει). Το Gizmodo παραθέτει μερικά– ωστόσο, να ξέρετε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φτάσετε τον τιτάνα στις ΗΠΑ ο οποίος έκανε αυτό.

Αλλάξτε την εμφάνιση του web

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές και εργαλειάκια που αλλάζουν την «κανονική» εμφάνιση του web σε κάτι πιο…σοβαροφανές. Π.χ το Reddit έχει αυτό, που μετατρέπει το κοινωνικό δίκτυο σε «σελίδα Outlook». Για άλλες σελίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Stylish, ειδικό plugin για Chrome και Firefox, το οποίο μπορεί να μετατρέψει το Facebook εμφανισιακά σε μια «βαρετή» σελίδα που με την πρώτη ματιά δεν προκαλεί υποψίες. Κάπως έτσι λειτουργεί και το Decreased Productivity, που επιτρέπει την πιο «stealth» περιήγηση στο web, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ελέγχετε εσείς πώς θα σας εμφανίζονται οι σελίδες στις οποίες μπαίνετε.

Κρύψτε τον browser σας

Χρησιμοποιείτε το web κανονικά, απλά, σε περίπτωση που πλησιάσει ξαφνικά κάποιος που δεν πρέπει στον υπολογιστή σας, να θυμάστε ότι πατώντας Win (το κουμπί με το σύμβολο των Windows ανάμεσα στο Ctrl και το Alt) + Μ, κάνετε άμεσα minimize όλα σας τα ανοιχτά παράθυρα. Την ίδια δουλειά στο OS X κάνει το Cmd+H αν έχετε Mac. Αν πρέπει να κλείσετε άμεσα την όποια εφαρμογή, για τα Windows το κάνετε με το Alt+F4 και για το OS X με το Cmd+Q. Αν πάλι θέλετε να είστε πιο σίγουροι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Boss Key που σας επιτρέπει να δημιουργείτε τα δικά σας shortcuts και να κρύβετε τα πάντα *και* από την taskbar. Υπάρχει και το Don’t Panic! , που κάνει κάτι αντίστοιχο και μάλιστα καθαρίζει και το ιστορικό περιήγησής σας. Παρόμοια «κουμπιά πανικού» υπάρχουν ως browser extensions και για Chrome και Firefox.

Άλλες επιλογές και παιχνίδια

Υπάρχει το IFTTT (If This Then That) που συνδέεται με τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα και διοχετεύει τα feeds τους σε πιο «σοβαρές» εφαρμογές, όπως μια εφαρμογή για email, ένα spreadsheet κ.α. Κοινώς: Κάνετε το Facebook να φαίνεται (διακριτικά) σε ένα μέρος της εφαρμογής στην οποία εργάζεστε. Επίσης, υπάρχουν και άλλες επιλογές, που είναι απλές και άγνωστες, όπως το ότι μπορείτε να κάνετε update το status σας με email, να παρακολουθείτε τα notifications σε RSS reader και άλλα. Και φυσικά, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια που μοιάζουν οπτικά με Excel spreadsheet.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλύτερα να μην το παρακάνετε, καθώς, αφ’ενός, εντάξει, δεν είναι σωστό να χαζολογάτε ενώ είστε στη δουλειά, και αφ’ετέρου, αν σας πιάσουν θα εκτεθείτε (=γίνετε ρεζίλι) διπλά. Και φυσικά, εάν διαπιστώσετε ότι αυτά τα εργαλεία τα χρειάζεστε/ χρησιμοποιείτε πολύ, ίσως να ήταν καλή ιδέα να ψάξετε καινούρια δουλειά.

πηγή : huffingtonpost.gr

About Kostas Athanasoulis