Home / Ειδήσεις / Παράλληλες εκδηλώσεις του 21ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παράλληλες εκδηλώσεις του 21ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η τέχνη σε σκληρές εποχές, εμψυχώνει, κοινωνικοποιείται, αναζητά ακόμα πιο επιτακτικά τον δημόσιο χώρο και λόγο της. Έτσι λοιπόν, το 21ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που ξεκινά την Παρασκευή 17 Ιουλίου, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης και σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Καλαμάτας.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που συνοδεύουν το Φεστιβάλ Χορού έως τις 24 Ιουλίου, είναι οι εξής:

– Στις 17-24/7 έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ηλιόπουλου, με 20 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες που καταγράφουν το εργαστήριο χορογραφίας «On the road» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από το Σύνδεσμο Χορού. Κι όπως σημειώνει ο καλαματιανός φωτογράφος, «η ενεργοποίηση άδειων καταστημάτων, αυλών κτηρίων, έρημων στοών και διαδρόμων, οι δράσεις στις πλατείες και η συμμετοχή απλών ανθρώπων σε ένα δρώμενο χορού / performance όπου μπορούσα να ακούσω τη μουσική μιας φλογέρας καταμεσής των κτηρίων τη στιγμή που μια «ζωντανή» βιτρίνα μου φυσούσε τον καπνό από το τσιγάρο της, ήταν εμπειρίες που ειλικρινά θα ήθελα να ξαναζήσω και εικόνες που σαν θεατής θα ήθελα να ξαναδώ».

– Προβολή μικρού μήκους ταινιών που ισορροπούν μεταξύ κινηματογράφου και χορού, γεμάτες προσωπικά οράματα, πυρετώδη όνειρα και παράδοξες ιστορίες. «Είναι εποχές που η πραγματικότητα είναι τόσο αλλοιωμένη, που χρειάζεσαι έναν παραμορφωτικό καθρέφτη για να αντικρίσεις την καθαρή εικόνα της» λέει η διοργανώτρια Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Σκοπεύει δε η προβολή να εξελιχθεί σε γιορτή στην ανατολική παραλία Καλαμάτας.

– Την Δευτέρα 20/7 το διάσημο ντοκιμαντέρ χορού του Βιμ Βέντερς, Pina (2011), ο ύμνος του Βέντερς σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, την πρωτοπόρο χορογράφο Πίνα Μπάους που έφυγε από τη ζωή το 2009. Στην ταινία εμφανίζονται οι συνεργάτες της στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ να μιλούν για την απώλειά της όπως τη βιώνει ο καθένας τους. Κλασικές χορογραφίες της, αλλά και νέες που της αφιέρωσαν οι χορευτές της, δίνουν στην ταινία μοναδικό χαρακτήρα.

– Την Τετάρτη 22/7 στο Πάρκο Σιδηροδρόμων παρουσίαση εργαστηρίου 360o της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα και προβολή έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης, με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση ( από το αρχείο του Φεστιβάλ βιντεοτέχνης « Μηδέν»).

Για περισότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.kalamatadancefestival.gr

πηγή απε μπε

About m bonsu