Home / Επιστήμη / Παπούτσια που δένονται μόνα τους λανσάρει η Nike

Παπούτσια που δένονται μόνα τους λανσάρει η Nike

Αισθητήρες στη φτέρνα

Ουάσινγκτον
H ταινία επιστημονικής φαντασίας «Back to the Future II» είχε προβλέψει ότι το 2015 θα ήταν η χρονιά των hoverboards, των wearable συσκευών αλλά και των αθλητικών παπουτσιών που δένονται μόνα τους. Μπορεί τα εμπορικά hoverboards να αργούν ακόμα, όμως οι «φορετές» συσκευές και τα «αυτόδετα» παπούτσια είναι ήδη εδώ.

Συγκεκριμένα, η Nike ανακοίνωσε τα HyperAdapt 1.0: ένα ζευγάρι «έξυπνα» αθλητικά, τα οποία υπόσχονται να μεταφέρουν τα θρυλικά παπούτσια του Μάρτι ΜακΦλάι στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό αθλητικών ειδών, το σύστημα αυτόματου δεσίματος ενεργοποιείται μόλις η φτέρνα του χρήστη ακουμπήσει έναν αισθητήρα που βρίσκεται ενσωματωμένος στο πίσω μέρος τους. Η εφαρμογή τελειοποιείται με την βοήθεια δύο κουμπιών για επιπλέον σφίξιμο ή χαλάρωση στα πλαϊνά των αθλητικών.

«Η καινοτομία για την Nike δεν βασίζεται στο όραμα για το αύριο, αλλά στην επιτάχυνσή μας προς αυτό» εξηγεί ο σχεδιαστής της Nike Τίνκερ Χάτφιλντ. «Είμαστε σε θέση προβλέπουμε τις ανάγκες των αθλητών καθώς τους γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον. Πολλές φορές, παραδίδουμε μια “πραγματικότητα” προτού ακόμα οι άλλοι αρχίσουν να την φαντάζονται» προσθέτει ο ίδιος.

Η δυνατότητα της ρύθμισης των κορδονιών ανά πάσα στιγμή, κατά τον Χάτφιλντ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς τα πόδια υποβάλλονται σε μεγάλη πίεση ειδικά κατά τη διάρκεια π.χ. ενός αγώνα.

Νοημοσύνη στα… πόδια

Όπως αποκαλύπτει η επικεφαλής του πρότζεκτ Τίφανι Μπίαρς, η αρχική ιδέα γεννήθηκε από μια μπότα snowboard και οδήγησε σε μια σειρά από πρότυπα μέσα στο 2013, από όπου προέκυψε ο ειδικός μηχανισμός αυτόματου δεσίματος του Nike HyperAdapt 1.0.

Σε πρώτη φάση, ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός επετειακού ζευγαριού με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας Back to the Future, στις 21 Οκτωβρίου του 2015, τα οποία μάλιστα δοκιμάστηκαν από τον πρωταγωνιστή της δημοφιλούς ταινίας, Μάικλ Τζ. Φοξ.

Η τελευταία και πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή του θρυλικού παπουτσιού, αφού υπέστη τις απαιτούμενες σχεδιαστικές αλλαγές, διαθέτει πλέον μια πιο εκλεπτυσμένη και εμπορική εμφάνιση. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα, η οποία θα μας βοηθήσει να οραματιστούμε έναν κόσμο όπου τα προϊόντα αλλάζουν μαζί με τις απαιτήσεις των αθλητών» δηλώνει η Μπίαρς.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα παπούτσι το οποίο “αισθάνεται” τις ανάγκες του σώματός μας και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο» συμπληρώνει από την πλευρά του ο Χάτφιλντ. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει την συγκέντρωση των αθλητών με στόχο ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Δεν θα ήταν φοβερό για ένα παπούτσι στο μέλλον να γνωρίζει πότε πρέπει να σφίξει ή να χαλαρώσει μόνο του; Θα μπορούσε π.χ. κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης μανούβρας όπου το πόδι απαιτεί επιπλέον στήριξη, να σφίξει ξαφνικά τα κορδόνια και στην συνέχεια να τα προσαρμόσει και πάλι για μεγαλύτερη άνεση. Προς αυτήν την κατεύθυνση οδεύουμε».

Σύμφωνα με την εταιρεία, σε πρώτη φάση τα «έξυπνα» αθλητικά HyperAdapt 1.0 αναμένεται να διατεθούν αργότερα μέσα στο έτος στα μέλη του Nike+, σε τρεις διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Ειρήνη Βενιού
Βήμα Science

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis