Home / Οικονομία / Πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση από S&P’s

Πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση από S&P’s

Αθήνα

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σήμερα, Δευτέρα, μετά την αναβάθμιση, την Παρασκευή, του αξιόχρεου της χώρας κατά ένα επίπεδο, σε B-, από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος εξήρε τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους του τρίτου προγράμματος.

Ο οίκος αναμένει ότι θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός τους επόμενους μήνες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα.

Θα μπορούσε, επίσης, να ανοίξει τον δρόμο για την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, την οποία ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων θα έβλεπαν ως θετική εξέλιξη. Οι ομολογιούχοι δεν αναμένουν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει ήδη υποστεί απώλειες από την αναδιάρθρωση που έγινε το 2012.

Στο άνοιγμα της αγοράς, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 9,44%, έχοντας υποχωρήσει από το 10% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Οι τιμές των τίτλων παρουσίασαν, ωστόσο, μεγάλες διακυμάνσεις, σε μία από τις αγορές με τη χαμηλότερη ρευστότητα, όπως είναι αυτή των ελληνικών τίτλων. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων) τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2016 ανήλθαν μόλις σε 35 εκατ. ευρώ.

«Δεν νομίζω ότι η αναβάθμιση είχε προεξοφληθεί πλήρως στην αγορά, αν και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για τα χαμηλής ρευστότητας ελληνικά ομόλογα» δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της εταιρείας KBC.

Αναλυτές δηλώνουν ότι η αγορά των ελληνικών τίτλων αφορά εξειδικευμένους επενδυτές σε ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου οδηγούν κατά κανόνα σε αγορές από επενδυτές με ευαισθησία στην πιστοληπτική αξιολόγηση, μόνο όταν μία χώρα μετακινείται σε επενδυτική κατηγορία, από την οποία η Ελλάδα απέχει ακόμη.

Οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υποχωρούσαν 9 μονάδες βάσης στο 13,48% και των 5ετών τίτλων κατά 11 μονάδες βάσης στο 11,12%. Η αναστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, όπου οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις από των πιο μακροπρόθεσμων, αποτελεί ένδειξη ότι οι ομολογιούχοι ανησυχούν ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της στη λήξη τους.

Τα ασφάλιστρα για την ασφάλιση των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο να μη πληρωθούν έδειξαν ότι υπάρχει μία πιθανότητα χρεοκοπίας 57%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. «Η αναβάθμιση αποτελεί καλό νέο, αλλά η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη, δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της BNP Paribas.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About admin